Zlatna jabuka - turistički "Oscar" Rovinju

Panorama Rovinja (D. HRGETIĆ/arhiva)
Panorama Rovinja (D. HRGETIĆ/arhiva)

Za izniman doprinos očuvanju kulturno-povijesne baštine i tradicije u razvoju suvremenih trendova u turizmu ove godine nagradu Zlatna jabuka dobivaju Rovinj i Opatija. U originalu La Pomme d'Or, ovu nagradu za izvrsnost u turizmu svake godine dodjeljuje FIJET, Europsko udruženje profesionalnih putopisaca. Dobivaju je organizacije, zemlje, gradovi i osobe prepoznate po vrhunskim naporima u promicanju i podizanju razine turizma.

Nagradu, koja je u turizmu ekvivalent Oscaru, pa se i naziva  "turistički Oscar", FIJET je osnovao 1970. godine, a ove se godine dodjeljuje 43. put.

Ova je Zlatna jabuka Hrvatskoj već četvrta - prvi ju je 1996. dobio Dubrovnik, a potom 2005. i Split. Prije dvije godine, 2011., ovu je nagradu u društvu Rumunjske dobila i Republika Hrvatska, kao priznanje Vukovaru i Iloku te vučedolskoj kulturi, koja je starija i od egipatske.

Svakoj se nagrađenoj zemlji ili gradu ostavlja sloboda da osmisli ceremoniju dodjele, čime se privlači pozornost medija. Tako je dodjela u Splitu zapamćena po alpinističkom spuštanju velike Zlatne jabuke niz zvonik katedrale sv. Duje.

U Rovinj će Zlatna jabuka stići u subotu, 13. travnja u 11 sati batanom na mali mol. Dočekat će je gradska Limena glazba, mažoretkinje, pjevači bitinada i plesači folklora, a uz zabavni program na terasi hotela Adriatic priredit će se besplatna zakuska za građane.

- Ove godine se Zlatna jabuka prvi put dodjeljuje dvama gradovima iz iste zemlje, istaknula je Odete Sapač, direktorica rovinjske Turističke zajednice. (piše A. POKRAJAC)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter