Zlatna eko plaketa umaškoj školi


Dan škole umaška je osnovna škola Marije i Line proslavila danas brojnim aktivnostima, među kojima je najvažniji događaj bilo svečano podizanje Zelene zastave, čime je obilježena peta potvrda njenog statusa eko škole.

Zbog toga je ova osmoljetka dobila zlatnu plaketu kao znak za izvanredna dostignuća u obrazovanju za održivi razvoj i kontinuirano poboljšanje okoliša škole i zajednice. Čast da podignu Zelenu zastavu dobili su osmaši koji su osvojili treće mjesto na državnom natjecanju mladeži Hrvatskog Crvenog križa Mia Kert, Tomislav Kučina, Ariana Paripović, Ariella Krastić, Sara Blaško i Dea Jušta, te Natan Radetić, učenik koji je osvojio drugo mjesto na državnom natjecanju iz talijanskog jezika.

Umaška škola prvi put je eko status stekla 2003. godine te ga ove godine obnovila pet put, sve pod vodstvom koordinatorice programa, profesorice Lydie Lugar. Stjecanjem ovog zlatnog odličja status će morati obnoviti svakih pet, umjesto kao dosad svake dvije godine.

U zabavnom dijelu programa nastupili su učenici trećeg razreda, te školski zbor pod ravnanjem Mirele Zemčak. Dok se podizala zastava oni su premijerno otpjevali himnu "Eko škola". Glazbu za pjesmu napravila je prije nekoliko godina Zemčka, a tekst su napisali bivši učenici škole. Prije nekoliko mjeseci osmišljen je projekt da se himna uglazbi i sačuva na CD-u što je učinjeno u studiju Nenada Čirjeka iz umaške grupe Karma. (Napisala i snimila V. HABEREITER)

I Pula ima eko vrtić

Nakon fažanskog vrtića Sunce, i pulski je vrtić Topolino dobio status eko vrtića, čime je, po riječima njegove ravnateljice i odgajateljice Grejs Lazarić Rašin postao prvi pulski eko vrtić.

- Imamo dvije skupine, jasličku i vrtićku, a nakon što smo udovoljili svim prohtjevima, dobili smo iz Zagreba certifikat da smo eko-vrtić, a podignuli smo i zastavu. Ove smo godine provodili ekološku temu "Voda kao život", a dogodine ćemo se pozabaviti zdravom hranom. Naš je cilj vratiti djecu prirodi, a budući da smo ovdje na Gregovici blizu šumice i da imamo veliko dvorište, puno vremena provodimo vani. Sudjelovali smo u travnju i u Zelenoj čistki, a stalno radimo na ekološkom osvješćivanju djece, kazala je Lazarić Rašin.

U ovome vrtiću često sade biljke, a imaju i voćnjak gdje provode vrijeme, tu su stabla trešnje, smokve, šljive, breskve, badema, limuna, imaju i maslinu, ali i ljubimce o kojima skrbe, dvije kornjače i zeca.

Sudjelovali su i u projektu "Djeca za Afriku", a u planu im je i dobivanje površine koju će pretvoriti u eko park. Taj vrtić djeluje već 18 godina, uvijek na istoj adresi, a prije desetak godina posadili su stablo na Lungomareu. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter