Zlatna budnica rockih glazbara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tocni su kao sat. Svake godine u isto vrijeme okupljaju se na Stanici Roc i u mimohodu sviraju prvosvibanjsku budnicu. Clanovi rocke limene glazbe prvu su budnicu odsvirali 1960. godine pa im je ovogodišnja ravno 50. po redu.

Kada su zapoceli s prvosvibanjskom tradicijom, bilo ih je svega 13. U 5 sati ujutro docekali su na Stanici Roc svog kolegu glazbenika Branka Pernica koji je stigao vlakom iz Pule. Zasvirali su pod dirigentskom palicom tada mladog rockog ucitelja Renata Pernica. Vježbali su tek nekoliko mjeseci i znali su samo jedan valcer.

Osnivacka skupština KUD - a "Istarski željeznicar" održana je krajem 1959. Glazbari su se poceli okupljati pocetkom 1960. pa se kao rodendan rocke limene glazbe slavi njihov prvi nastup na prvosvibanjsko jutro. Kroz glazbu su kao dirigenti prošli njen osnivac Renato Pernic, potom Branko Pernic, Miloš Pernic, a dirigentsku palicu preuzeo je vrsni glazbenik Albert Zornada.





Tradicija druga pet desetljeca održala se do današnjih dana, a limena glazba proslavu svoje zlatne obljetnice zapocela je u subotu svirkom u 7 sati ujutro. Zlatnu budnicu proslavili su odmah na startu velikom rodendanskom tortom, a potom krenuli prema vec ustaljenoj praksi u Roc, nakon toga u Nuglu, Rocko Polje i Hum.

Tortu su razrezali najmlada glazbarka 16-godišnja Ena Grabar i najstariji clan glazbe, njen nono Drago Karlo Grabar. Enin otac, Davor Grabar, predsjednik je rockog KUD-a, pa otuda i simbolika ovog društva u kojemu nekoliko generacija iz iste obitelji zajedno nastupa na pozornici.

Dino Gržentic, glazbar koji je svih pedeset godina krocio u prvosvibanjskom mimohodu, nije mogao suspregnuti emocije. Na taktove budnice zaigralo mu je srce. "Imao sam 11 godina kada sam prvi puta krenuo s glazbarima. Tada nisam zasvirao jer sam tek poceo vježbati i jedva poznavao note", kaže Dino.

Glazbarima su zlatnu obljetnicu prvi cestitali na Stanici Roc, a sretan rodendan u ime tamošnjih mještana zaželio im je Vlado Pernic.


Podijeli: Facebook Twiter