Zlatna berba istarskih maslinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za pravu žetvu medalja, rekli bi rekordnu, pobrinuli su se kvalitetom svoga ulja istarski maslinari na VIII. Medunarodnom susretu maslinara Mediterana "Maslina Split 2012." na kojoj je proteklog vikenda sudjelovalo gotovo tisucu maslinara iz mediteranskih zemalja.

Organizator dvodnevne manifestacije bio je Savez maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije, pokrovitelji su predsjednik Republike Ivo Josipovic, Vlada RH i Splitsko-dalmatinska županija, a otvorio ju je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Od 550 priznanja, Istrani su za svoja ulja osvojili cak 38 posebnih nagrada i plaketa, 124 zlatne, 31 srebrnu i 18 broncanih medalja. Bruno Flego iz OPG-a Flego Pazin, za svoje je ulje osvojio prestižnu plaketu Premium šampion ovogodišnje Masline, a pripala mu je i plaketa "Stanko Ožanic" za promidžbu maslina. - Gotovo 40 posto priznanja završilo je u rukama istarskih maslinara, izjavio je predsjednik Saveza maslinara Dalmacije, ujedno predsjednik organizacijskog odbora manifestacije, Sinaj Bulimbašic.

Komentirajuci doista brojne nagrade istarskih maslinara na Maslini Split, Bulimbašic je istaknuo da prati revitalizaciju maslinarstva u Istarskoj županiji preko dvadeset godina i bez imalo dvojbe ustvrdio da su istarski maslinari napravili najveci uspon u proizvodnji maslinovih ulja najvece kakvoce, od svih jadranskih regija.


Podijeli: Facebook Twiter