Zlatna Arena za životno djelo Marti Mészáros

Marta Meszaros - jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica i scenaristica
Marta Meszaros - jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica i scenaristica

Zlatnu Arenu za životno djelo u subotu će na otvorenju 63. Pulskog filmskog festivala primiti jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica i scenaristica - Marta Mészáros.

Ženska filmska snaga

Nagradu će joj tijekom svečanog otvaranja uručiti Umjetnički savjet 63. Pule, a nakon toga će Marta Mészáros službeno otvoriti 63. Pulski filmski festival. Ovom dodjelom Pulski filmski festival još jednom u fokus svog programa stavlja žensku filmsku snagu i njihov nezaobilazni doprinos filmskoj baštini na svjetskoj razini.

Da je festivalska godina u znaku ženskih snaga, osim spomenutog, dokazuje i broj žena redateljica u svim programima predstojeće 63. Pule, a posebno u hrvatskom i međunarodnom programu gdje gotovo iza polovice filmskih naslova stoje upravo žene. Uz to, u sklopu Pula PROfessionala, programa za filmske profesionalce, održat će se i okrugli stol na temu "Žene u europskom i hrvatskom filmu" koji će dati dodatni obol ženama u filmskoj industriji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Marta Mészáros mađarska je autorica svjetskog glasa čiji su filmovi obilježavali najvažnije svjetske filmske festivale i čiji je rad uvelike mijenjao svijet u kojem živimo. Njezin igrano-filmski prvijenac "Djevojka" (1968.) prvi je mađarski film u režiji žene. Ujedno je i prva žena dobitnica Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu. Nagrađenim filmom "Usvojenje" (1975.) po prvi puta privlači međunarodnu pozornost, a daljnjim se radom afirmirala kao svjetska predvodnica feminističkog smjera.

Retrospektiva u kinu Valli

Njezin film "Devet mjeseci" (1976.) osvaja nagradu FIPRESCI u Cannesu, a "Dnevnik mojoj djeci", koji je dvije godine bio blokiran u Mađarskoj, osvaja Grand Prix u Cannesu 1984. godine. Poluautobiografsku seriju filmova, započetu 1984. godine crno-bijelim ostvarenjem "Dnevnik mojoj djeci", nastavlja trima filmovima u boji - "Dnevnik mojim ljubavima", "Dnevnik mojim roditeljima" i "Mala Vilma: Posljednji dnevnik".

Marta Meszaros u Pulu dolazi i kao posebna gošća njene Retrospektive, u sklopu koje će se prikazati pet njenih filmskih naslova, nastalih pod njenom režijskom palicom u posljednjih 40 godina. Uz slobodan ulaz u kinu Valli, posjetitelji Festivala moći će pogledati njene filmove "Usvojenje" (1975.), "Dnevnik mojoj djeci" (1984.), "Dnevnik mojim ljubavima" (1987.), "Dnevnik mojim roditeljima" (1990.) i "Nesahranjeni pokojnik" (2004.). (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter