Zlatko Vidačković novi umjetnički ravnatelj Pule!

Zlatko Vidačković već je umjetnički ravnao Pulskim filmskim festivalom od studenog 2004. do veljače 2014. (M. ANGELINI/ARHIVA)
Zlatko Vidačković već je umjetnički ravnao Pulskim filmskim festivalom od studenog 2004. do veljače 2014. (M. ANGELINI/ARHIVA)

Kao što je naš list prethodno to već najavio kao najizglednije rješenje, novi umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala u naredne dvije godine bit će Zlatko Vidačković (Šibenik, 1972.), koji je tu dužnost obavljao od studenog 2004. do veljače 2014. godine. Na tu ga je funkciju, kako glasi svježa službena vijest, imenovala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ovo je imenovanje uslijedilo nakon nedavnih izmjena Pravilnika o radu i financiranju Pulskog filmskog festivala, kojima je ukinut tročlani Umjetnički savjet festivala. Do konca prošle godine taj su Savjet vodili Hrvoje Pukšec (predsjednik), Tanja Miličić i Mike Downey.

Umjetnički ravnatelj odgovoran je za izvršenje programa Festivala, a o prijedlozima Umjetničkog ravnatelja odlučuje Festivalsko vijeće kojim predsjedava ministar kulture.

Zlatko Vidačković filmski je kritičar, urednik, sveučilišni predavač i producent filmskih manifestacija i programa. Magistar je novinarstva i doktorand na poslijediplomskom studiju informacijskih i komunikacijskih znanosti FFZG.

Blizak je, kao što smo to već napisali, vladajućem HDZ-u; bio je tajnik Odbora za kulturu HDZ-a do ostavke na predsjedničku dužnost glumice Anje Šovagović Despot.

Kada je prije nešto više od tri godine odlazio s te funkcije, osvrćući se tada na svoje gotovo desetogodišnje umjetničko ravnanje Pulskim filmskim festivalom, Vidačković je među ostalim istaknuo povećanje broja gledatelja na više od 70 tisuća, to što je skandale zamijenio miran i stabilan razvoj festivala u svim segmentima, produljenje filmskog programa na 15 dana, uvođenje programa manjinskih koprodukcija te programa hrvatskog i europskog kratkog igranog filma, kao i to da su Pulu između ostalih posjetili slavni glumci Greta Scacchi, Christopher Lee i Ralph Fiennes te redatelj James Ivory, brojni europski selektori, novinari i kritičari.

Vidačković je bio predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara u pet mandata, od 2003. do 2008., te član žirija Međunarodne kritike FIPRESCI festivala u Cannesu, San Franciscu, Berlinu i Veneciji. Potpredsjednik je Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA te Međunarodne udruge filmskih novinara IPA (International Press Academy).

Između ostalog, inicijator je osnivanja i glavni urednik Kulisa.eu, internetskih novina za kulturu i izvedbene umjetnosti, temeljem kojih su nastale stranice Kazaliste.hr, Klasika.hr, Plesnascena.hr te Filmovi.hr, koju uređuje od osnutka. Od 2010. do 2016. godine glavni je urednik časopisa Hrvatsko glumište. (Z. ANGELESKI)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter