"Zlatić za vajk", hommage dirigentu, skladatelju i profesoru

(S. NIKETIĆ)
(S. NIKETIĆ)

Vijeće Mjesnog odbora Gregovica i Udruga za očuvanje spomena na istarske skladatelje suoorganizatori su, uz Muzičku akademiju u Puli, manifestacije "Zlatić za vajk" (Zlatić zauvijek/Zlatić per sempre) koja je jučer održana Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Nakon pozdravnih riječi Mirjane Grakalić s Muzičke akademije, o životu i stvaralaštvo Slavka Zlatića govorila je umirovljena profesorica i ravnateljica pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Vlada Može.

- Imala sam čast što sam bila učenica Slavka Zlatića, i on je jedan od zaslužnih što je svojim radom i djelovanjem omogućio da danas imamo i Muzičku akademiju. Bio je vrstan profesor, nikad nismo odlazili sa sata, a prema njemu smo se odnosili s posebnim poštovanjem, jer je osim velikog znanja imao i divan odnos prema učenicima. Njegova je glazba poznata kao glazba istarskog-primorskog izričaja, kazala je Može osvrnuvši se na njegov životni put, koji nije bio uvijek lak.

Može se osvrnula na njegov iznimno bogat opus i značajno stvaralaštvo, ističući da su njegovi plesovi bili vrlo živahni i ritmički razigrani, a navela je i činjenicu da je zahvaljujući njemu i profesorici klavira Dariji Nazor upoznala i poznatog istarskog skladatelja Luigija Dallapiccolu.

Program su izvedbama Zlatićevih djela obogatili studenti Muzičke akademije Andrea Rojnić (klavir) i mezzosopranistica Renata Hrženjak te pijanistica Elda Krajcar Percan. Mentori studentima bili su njihovi profesori Sofija Cingula i Mariza Burić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter