Zlatić za vajk

Strastvena interpretacija Elde Krajcar Percan
Strastvena interpretacija Elde Krajcar Percan

U povodu 105. obljetnice rođenja skladatelja Slavka Zlatića, jučer je u spomen-sobi Slavka Zlatića na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile održan prigodan program u organizaciji Sveučilišta,  Muzičke akademije u Puli, Udruge za očuvanje spomena na istarske skladatelje Pula i Mjesnog odbora Gregovica naslovljen "Zlatić za vajk".

Program je započeo nastupom pijanistice Elde Krajcar Percan koja je odsvirala Zlatićev "Čakavski stih br.1".

Uslijedilo je izlaganje Mirjane Grakalić o Slavku Zlatiću

(Sovinjak kod Buzeta, 1. lipnja 1910. - Pula, 27. listopada 1993.), skladatelju, dirigentu, glazbenom pedagogu, melografu… Zlatić je pripremio više stotina radijskih emisija, te pisao filmsku i scensku glazbu. Posebnost netemperirane istarske ljestvice bila je osnovni pokretač njegova stvaralaštva, a on je već u djetinjstvu pokazivao veliko zanimanje za narodne instrumente i melodije.

Grakalić je tom prigodom pustila i neke audiozapise o stvaralaštvu Slavka Zlatića, ističući da se on u svojem stvaralaštvu pretežito oslanjao na obilježja istarsko-primorske folklorne glazbe, stvarajući na temelju svoje izvorne glazbene zamisli u narodnom duhu.

Područje njegova rada pretežno su manji oblici: zborski radovi, popijevke za solo glasove uz glasovir te komorne i kraće orkestralne skladbe.

Tri narodna dvopjeva iz Istre izvele su sopranistica Georgie Goldin i mezzosopranistica Renata Hrženjak, a uz glasovirsku pratnju Vesne Ivanović Ocvirk. Mentorica im je profesorica Dunja Vejzović.

Predsjednik Mjesnog odbora Gregovica kazao je da je cilj da se ovi susreti održavaju svake godine u spomen-sobi Slavka Zlatića te da stalno iznova ukazuju na veliki i važan skladateljev opus i njegovo kulturno djelovanje u Istri, ali i Rijeci i Zagrebu i šire. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter