Zlatic je istarski glazbeni fenomen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni muzikološki skup "Iz istarske glazbene riznice" u organizaciji katedre Cakavskog sabora za glazbu koji se održava vec sedmu godinu otvoren je u ponedjeljak na pulskom Sveucilištu Jurja Dobrile u sobi Slavka Zlatica, skladatelja, dirigenta, etnomuzikologa i glazbenog pedagoga.

Razlog odabira Zlaticeve sobe stogodišnjica je rodenja tog svestranog glazbenika i pedagoga, a muzikološki skup otvoren je prigodnom izložbom za koju su se pobrinule Mirna Maric i voditeljica knjižnice na sveucilištu Marija Pettener Lorenzin.

Teme skupa bile su Zlaticev život i rad te naslovna tema "Iz istarske glazbene riznice". Program prvog dana završen je koncertom u svecanoj dvorani Tone Peruško Sveucilišta Jurja Dobrile naziva "U cast Slavku Zlaticu", no osim 100. obljetnice njegovog rodenja na koncertu su se slavile i 130. obljetnica rodenja Ivana Matetica Ronjgova i 100. godišnjica rodenja Josipa Kaplana.

"U povijesti hrvatske glazbe 20. stoljeca Slavko Zlatic upisan je kao pripadnik kruga predstavnika nacionalnog glazbenog smjera kojemu je dao veliki i izniman umjetnicki prinos", istaknuo je Branko Radic (Pula) govoreci u utorak u Sovinjaku, na drugom dijelu skupa, o orkestralnim partiturama Slavka Zlatica u izdanju Katedre Cakavskog sabora za glazbu.

U Zlaticevu rodnom mjestu, na skupu koji je Katedra Cakavskog sabora za glazbu Novigrad posvetila 100. godišnjici njegova rodenja, govorila je i Lucija Konfic (Zagreb) koja se pozabavila katalogizacijom ostavštine Slavka Zlatica.

"Zlaticeva ostavština raspršena je na više lokacija, a u današnje vrijeme brzog protoka informacija važno je da se okupi na jednom mjestu, da se napravi digitalna verzija da bi izvodaci brže došli do podataka gdje mogu naci neke note i, što je najvažnije, da se Zlaticeve skladbe pocnu malo više izvoditi", rekla je Konfic.

Ruža Bonifacic, etnomuzikologinja iz Instituta za etnologiju i folkloristiku Zagreb, pripremila je predavanje o Zlaticu kao istarskom i hrvatskom glazbenom fenomenu te rekla da ga se može promatrati iz više motrišta - kao rodoljuba, zaljubljenika u rodnu Istru, vrhunskog intelektualca, skladatelja, pedagoga...

Ingrid Pustijanac (Cremona) pripremila je izlaganje o elementima suvremenog skladateljskog izricaja u Zlaticevu orkestralnom djelu Pazinska zvona, Mirjana Veljovic (Medulin) govorila je o elementima istarsko-primorskog glazbenog folklora u Pjesmi i plesu Slavka Zlatica, Luigi Donora (Torino) o glazbenom izricaju Slavka Zlatica, Marija Crncic-Brajkovic i Rosanna Biasiol Babic (Pula) o Istri u instrumentalnim djelima Slavka Zlatica - integriranoj nastavi u prva tri razreda osnovne škole, a Ivana Paula Gortan-Carlin (Novigrad) o fragmentima iz Zlaticeve ostavštine.

U glazbenom dijelu programa nastupili su ucenici osnovne i srednje glazbene škole Ivan Matetic Ronjgov iz Pule, a sudionike skupa pozdravio je istarski procelnik za kulturu Vladimir Torbica.


Podijeli: Facebook Twiter