Zlatic dobio spomen-plocu u Sovinjaku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski skladatelj, dirigent, etnomuzikolog i glazbeni pedagog Slavko Zlatic roden je prije sto godina u malom Sovinjaku, kao prvo od osmero djece Marije Flego, udate Zlatic, iz Štrpeda (kcerke Frana Flega, prvog Hrvata nacelnika Opcine Buzet), i njenog supruga, ucitelja Marka Zlatica iz Sluma.

Obilježavajuci 100. obljetnicu njegova rodenja, Grad Buzet je na Zlaticevoj rodnoj kuci postavio spomen-plocu. Na središnjoj svecanosti u Sovinjaku otkrio ju je gradonacelnik Valter Flego.

Spomen da je Zlatic upravo u Sovinjaku ugledao svjetlo dana postavljen je na inicijativu buzetskog GD-a Sokol, uz pomoc Grada i pripomoc pazinskog Kamena.

"Vrlo kratko je ovdje živio, ali je glas o Sovinjaku preko barba Zlatica kroz sva njegova velebna djela pronesen širom svijeta", istaknuo je vodeci svecanost Vladimir Pernic.

Obljetnica Zlaticeva rodenja obilježena je potom svecanim koncertom "Zlaticu u cast" na vidikovcu kraj župne crkve gdje se brojnim štovateljima Zlaticeva djela obratio izaslanik župana Sergio Bernich.

Zlatic je, rekao je Pernic, svoj umjetnicki glazbeni izraz gradio ne samo na domeni vokalne, vec i u vokalno-instrumentalnim i instrumentalnim formama. Svojim instrumentalnim skladbama, "Balunom" iz 1934. i "Istarskim plesom" iz 1936., u Berlinu na Olimpijadi 1936. zapanjio je svijet njima dotad nepoznatim elementima istarskog melosa.

Svecanost u Zlaticevom rodnom Sovinjaku održana je u organizaciji GD-a Sokol koji slavi 105. rodendan, suorganizaciji Puckog otvorenog ucilišta "Augustin Vivoda" iz Buzeta i MO-a Sovinjak te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Istarske županije i Grada Buzeta.


Podijeli: Facebook Twiter