Zla kob Costa Concordije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kažu da je prilikom porinuca "Coste Concordije" 7. srpnja 2007. u brodogradilištu u mjestu Sestri Ponente boca šampanjca svoj let okoncala - neokrznuta! To je u pomorskoj tradiciji loš znak. Boca koja ne puca, tvrde morski vuci, nosi nesrecu.

U biti, brod "Costa Concordia" doživio je prvu nesrecu vec godinu dana nakon porinuca, i to 22. studenog 2008. godine. Tada se zbog, kako kažu, prejakog vjetra pramac zabio u mol luke Palermo na Siciliji. Zla kob ili pak obican kvar u komandi broda?

Pomorci su, opce je poznato, praznovjeran soj. Dovoljan je tek jedan sitan krivi znak pa da se sva ta suvremena tehnologija pretvori u beznadni teret. Kad shvatimo i drugu frapantnu cinjenicu - da se nesreca dogodila na petak 13. - gotovo da bismo prihvatili tezu o višim silama koje su umiješale svoje prste.

Od Kristofora Kolumba, do danas stvari se na brodu bitno nisu izmijenile. Neki drugi elementi pak govore da je slucaj nasukavanja na hridi ispred otoka Giglio ipak rezultat niza krivih procjena i poteza. Naravno, pokrenuta je istraga koja ce morati dokazati krivnju zbog pogrešaka u vodenju broda i zbog propusta u evakuaciji putnika kojih je ocito bilo napretek.

Bez obzira na sve, ostaje prica o boci šampanjca koja nije pukla prilikom porinuca, a morala je zbog logicnih zakona fizike: zbog nje brod je vec oznacen, a ako ga jednog dana poprave (radi se o 70 metara dugoj pukotini na lijevoj strani) svi ce svakako dobro razmisliti prije no što se ukrcaju. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter