ZK izvadci dostupni kod javnih bilježnika i odvjetnika

Lani je Općinski sud samo u Puli izdao 45.435 izvadaka (M. ANGELINI)
Lani je Općinski sud samo u Puli izdao 45.435 izvadaka (M. ANGELINI)

Kako je bilo i najavljeno, početkom mjeseca građanima je usluga izdavanja zemljišnoknjižnih izvadaka postala dostupnija. Prema novom Pravilniku o tehničkim i drugim uvjetima elektroničkog poslovanja u zemljišnim knjigama izvadci, koji služe kao javna isprava, više se neće moći dobiti samo na sudovima, već i u javnobilježničkim uredima te preko sustava e-Građani.

Pravilnik dopušta mogućnost i da izvatke izdaju i odvjetnički uredi koji se odluče pružati takvu uslugu. Doduše, u javnobilježničkim i odvjetničkim uredima ta će usluga biti skuplja nego na sudu. Uz sudsku pristojbu, koja košta 20 kuna po stranici, uredi će naplaćivati i dodatnih 20 kuna (bez PDV-a) naknade te 40 lipa za troškove elektroničkog pristupa. Jeftinija varijanta je da se građani registriraju u sustav e-Građani, gdje mogu sami doći do izvatka, a pritom će im biti naplaćena sudska pristojba.

Javni bilježnik Mirna Pliško iz Pule kaže nam da je njezin ured spreman za pružanje nove usluge, no da to još uvijek nitko nije zatražio. Pretpostavlja da je razlog tome blizina Općinskog suda, gdje se izvadci mogu dobiti po dvostruko nižoj cijeni. Očekuje da će zainteresiranih ipak biti, prije svega onih kojima je izvadak hitno potreban, vjerojatno u vrijeme kad sudovi ne rade. U svakom slučaju, dodatna mogućnost za dobivanje ZK uložaka sigurno neće biti naodmet.

Predsjednica pulskog Općinskog suda Sonja Bulić ističe da je još prerano govoriti i teško predvidjeti koliko će se građani obraćati javnobilježničkim i odvjetničkim uredima radi izdavanja izvadaka iz zemljišne knjige. Smatra da će to ovisiti i o troškovima takvog načina izdavanja u odnosu na troškove izdavanja na sudu.

S Općinskog suda su nam dostavili podatak da je u 2014. samo u zemljišnoknjižnom odjelu u Puli izdano 45.435 izvadaka, dok je u 2015. izdano 31.698. Inače, na području nadležnosti Općinskog suda u Puli ustrojeno je sedam zemljišnoknjižnih odjela (Pula, Rovinj, Poreč, Pazin, Labin, Buje i Buzet) te je na poslovima rada sa strankama raspoređeno osam djelatnika - u Puli dva djelatnika, a u svim ostalim odjelima po jedan, "osim u slučajevima velikih gužvi kada prijem stranka preuzimaju svi djelatnici odjela".

Logično pitanje je hoće li zbog dostupnijih izvadaka biti viška djelatnika u zemljišnoknjižnim odjelima te hoće li oni biti preraspoređeni. (B. ŽIŽOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter