Životni događaji u obitelji i duhovne pjesme

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

"Uvijek si uz mene" naziv je knjige autorice Marije Sošić iz Sošići koja je, u izdanju Udruge za očuvanje i promociju naslijeđa Dvegrajci - Kanfanar netom predstavljena.

Autorica, inače priznata pjesnikinja, članica Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, nagrađena za svoje pjesništvo na čakavici i na standardu, utemeljiteljica Marijade - manifestacije koja okuplja devet književnica imena Marija iz raznih krajeva Istre, posvetila je knjigu svome pokojnom bratu Pavlu Modrušanu.

Kako je u predgovoru napisao mons. Vilim Grbac "život na rubu siromaštva i gladi, život u iščekivanju oca koji nikada nije došao, život s braćom i sestrama koje nastoji odgojiti hrabra majka, to je upravo njezin životni put. Sebe nikada ne doživljava kao žrtvu, već i u najtežim trenucima života, gledajući u raspelo, nastoji vidjeti zoru uskrsnuća, nade i vjere".

Sošić u ovoj knjizi piše o svome bratu, njegovom životnom putu te prometnoj nesreći u kojoj je stradao kao vrlo mlad, a potom nizom pjesama nastoji dati novi smisao događajima iz svoga djetinjstva i mladosti, ali i stvarima s kojima se susretala tijekom života. To djelo je u biti posvećeno životnim događajima u obitelji i duhovnim pjesmama.

Knjiga počinje prisjećanjem na godine nakon Drugog svjetskog rata, te na oca koji se nikada nije vratio iz logora. Ostali su sami majka i devetero djece od tri do 14 godina. Autorica navodi i kako se odlučila za poziv učiteljice, kako je polazila škole unatoč teškoj materijalnoj situaciji u obitelji.

U ovoj knjizi nalazimo i brojne fotografije iz obiteljskog albuma, te autoričine stihove u znaku vjere, dobrote, ljubavi u širem smislu, dobročinstva. Pjesme su pisane čakavicom autoričina rodnoga kraja, ali i književnim standardom.

Sošić je do sada objavila knjige "Dajen ti ruoko", "Čudesne niti", "Pod lumbrijon", "Šaka smiha", "I grota ima srce", "Vrata duše", "Pridi va Žminj", te slikovnice "Batun" i "Žveljarin". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter