Životna autorska priča ispričana kroz fotografije

Berislava Picek "Ljubav/Amore/Ivan"
Berislava Picek "Ljubav/Amore/Ivan"

Izložbom fotografija pod nazivom "Metafora", rovinjskoj se publici predstavila zagrebačka profesionalna fotografkinja Berislava Picek.

Uža specijalnost ove autorice, inače mlade grafičarke, članice

ULUPUH-a i strukovne agencije CROPIX, su lifestyle fotografije interijera, hrane i mode. Ipak, na rovinjskoj se izložbi predstavila s devet crno-bijelih fotografija većeg formata, a pored onih ovješenih o zid, predstavljene su i fotografije/skulpture koje kao slobodne instalacije zasebno egzistiraju u prostoru. Upravo devet fotografija za autoricu predstavlja devet važnih životnih aspekta - ljubav, vjeru, ljepotu, mir, sreću, sklad, snagu, energiju i prijateljstvo.

Emocije

- Nevjerojatna je snaga i moć ljudskih emocija zbog kojih se vežemo uz osobe, uz stvari, uz podneblje, uz svoje korijene od kojih smo potekli, uz svoj identitet. Cijeli naš život sastoji se od emotivnih odnosa - obiteljskih, prijateljskih, poslovnih, ljubavnih. Berislava Picek kroz seriju fotografija priča svoju životnu autorsku priču, otvarajući pred nama stranice svojevrsnog dnevnika. Pričajući o emocijama koje je nose, draže, uzdižu i podupiru, s kojima živi i koje je ispunjaju. Otkrivajući ih kroz njoj drage ljude koji ih utjelovljuju, koji su metafore životne snage, obnove, uspinjanja i vjere, mudrosti i znanja, postojanja i osobnog identiteta te koji su za nju metafore samoga njezinog života, kazala je na otvorenju izložbe kustosica Višnja Slavica Gabout.

Ljudi

Na svakoj fotografiji, pored emocije napisano je i ime određene osobe koja je autorici energetska i pokretačka točka.  Jer, kako ističe Gabout, svatko od njih autorici je svijet i misao za sebe, zauzimajući u njezinu životu posebno mjesto.

- Autorica je svoju privatnost smjestila u područje metafora, zagolicavši maštu gustoćom metaforičkih značenja. Pri tom je vizualno ispričala priču naizgled jednostavnim, crno-bijelim likovnim vokabularom, iskusno znajući da će s tako malo, reći puno, rekla je Višnja Slavica Gabout.

Izložba Fotografija "Metafora…Metafora-Metaphor-Metaphore- Metafor-Metapher- Metafoor…" napisana na više jezika starog korijena, može se razgledati do 28. lipnja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter