Život kubanskog naroda, nonna Angela i šarenim minibusevi iz Dakara

Janko Popović Volarić, Helena Minić, Dalibor Matanić, Senka Bulić i Lana Gojak ispred INK-a (N. LAZAREVIĆ)
Janko Popović Volarić, Helena Minić, Dalibor Matanić, Senka Bulić i Lana Gojak ispred INK-a (N. LAZAREVIĆ)

Čak 4.120 fotografija i 253 portfolija, radovi 1.015 natjecatelja iz čitavog svijeta pristiglo je ovih dana putem interneta u Zavičajni muzej Poreštine, gdje je i otvorena izložba tri odabrana portfolija međunarodnog natječaja URBAN Photo Awards koja se odvija već osmu godinu za redom, a u ovome muzeju gostuje po drugi put. Finalisti URBAN-a bit će objavljeni krajem ovoga mjeseca, dok će nagrađeni biti poznati u rujnu, obzirom da je natječaj bio strukturiran u više različitih sekcija, a ove godine porečki muzej ugošćuje prvu u nizu "putujućih" izložbi iz te sekcije nazvanog "Portfolio".

Međunarodni žiri

Izložbu u Poreču otvorili su Stefano Ambroset, predsjednik udruge DotArt iz Trsta koja je i organizator natječaja, te ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elenom Uljančić-Vekić, koja je bila i članica međunarodnog žirija i izbornica izloženih portfolija. Uz njih treba 
spomenuti i Sabinu Damiani, kustosicu i akademsku umjetnicu, te ujedno i organizatoricu programa "Kontaminacije" u sklopu kojeg se ove godine URBAN u Poreču odvija, te Christiana Milotica, jednog od autora izloženih fotografija.

Jedan od tri portfolija su "Nothing will stop us", meksičke fotografkinje Silvie Andrade, koja na veoma suptilan i konceptualan način prikazuje život kubanskog naroda, koji se svakodnevno bori protiv malih i velikih nedaća, društvenih i klasnih nejednakosti, političkih prilika, odnosa sa velikim silama, poput SAD-a kao i mnoge druge kontradikcije kojima se Kuba svakodnevno susreće. 

Izložena je i "Nonna Angela", a riječ je o zanimljivim djelima tršćanskog fotografa Christiana Milotica, koji su intiman i osoban projekt koji dokumentira znakove životnih patnji na licu istarske izbjeglice, vlastite bake Angele, koja ima sada 90. godina, a koja je 
proživjela mnoge teške trenutke za vrijeme svoga dugog života. 

Živopisne fotografije

Živopisni je projekt i američke autorice Ricci Shryock s adresom u Senegalu, naslovljen "A Transporting Experience: Senegals Colorful Public Buses Hit The Road", a koji je posvećen šarenim javnim minibusevima koji služe kao javni prijevoz u glavnom gradu Dakaru. Kroz promišljanje značenja i važnosti prometne povezanosti u ovom gradu, punom 
kontradikcija, autorica zapravo prikazuje stanovnike, njihove živote i običaje, te daje presjek svakodnevnice ljudi. Malim šarenim autobusima prijeti se odlazak u "mirovinu", čime će se zasigurno izgubiti dio uličnog šarenila, a koje još danas predstavlja sam identitet ovoga grada i njegovih stanovnika.

Fotografije su izložene u lapidariju Zavičajnog muzeja te u Galeriji Sinčić a mogu se razgledati sve do 20. kolovoza, i to svakodnevno od 10 do 21 sati. (Priredio I. GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter