Životinje stradavaju zbog loših susjedskih odnosa?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iako smo i ranije sumnjali da nam susjed truje i ubija macke, još uvijek smo teško potreseni prizorom našeg petomjesecnog macica Gigija kako u susjedovom dvorištu pada na pod smrtno ranjen u glavu, dok se taj covjek sa zracnom puškom u rukama odmah zatim pocinje udaljavati s mjesta zlocina.

Preskocila sam zidic, unatoc susjedovim prijetnjama, i uzela Gigija. Odnijeli smo ga veterinarki koja ga je morala uspavati, a sad cekamo rezultate obdukcije", ispricala nam je Sandra Bajkovec u svojoj kuci u naselju Cepljani nedaleko od Umaga. Naknadno nam je javila da su stigli rezultati obdukcije koji potvrduju da je macak ubijen metkom iz zracne puške.

Osim što je njen suprug, zacuvši je kako vice i vidjevši što se dogodilo, istog trena u ponedjeljak pozvao policiju koja je provela ocevid i oduzela oružje, u cetvrtak je na Sandrin poziv na teren izašla i veterinarska inspekcija. Inspektori su proveli nadzor kod obitelji Bajkovec, utvrdivši stanje u kojemu drže svoje ljubimce, i kod susjeda. No konkretne informacije o obavljenom nadzoru u cetvrtak iz nadležnog ministarstva, odnosno Uprave za veterinarske inspekcije nismo dobili. Odgovor na pitanje što je utvrdeno te kako ce dalje u ovom slucaju postupiti - cekamo.

- Pocinitelj je poznat. Svojim smo ga ocima sa svoje terase vidjele ja i moja 14-godišnja kci i treba biti primjereno kažnjen da mu tako strašna stvar više nikad ne bi pala na pamet. Iako imam problema sa zdravljem i moram izbjegavati stres, ovu situaciju ne mogu izbjeci i ne namjeravam odustati jer životinje imaju pravo živjeti, a bojim se da taj teror može prijeci i na ljude, istaknula je Bajkovec.

Iz udruge Prijatelji životinja su joj savjetovali da državnom odvjetništvu preda zahtjev za privatnu tužbu temeljem Zakona o zaštiti životinja, prema kojemu je zabranjeno životinje ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu, a prekršiteljima slijede kazne od 10 do 15 tisuca kuna za fizicke, a od 50 do 100 tisuca kuna za pravne osobe. To ce vjerojatno i uciniti.

Naša sugovornica ne krije da su njihovi odnosi sa susjedom vec godinama loši, ali ne može podnijeti da zbog toga stradaju nedužna bica. Napominje i da su im prošle godine nestale cetiri macke, a u posljednjih tjedan dana još dvije, jedna je ostala bez oka, dok je druga ranjena u obraz, Sandra sumnja takoder zracnom puškom.

- Svi u našoj obitelji obožavaju životinje, od kojih smo neke pronašli na cesti i udomili ih. Sad imamo pet macaka i dva psa, a moji roditelji, koji žive na katu ispod nas, takoder imaju pet macaka. Njegujemo ih i hranimo, redovito imaju cist pijesak, spavaju u pokrivenim košarama ispred ulaznih vrata i nesmetano ulaze i izlaze iz kuce.

Sterilizirali ih dosad nismo, neke su od njih dosad bile premlade i sve su željene. Mackama ne možete objasniti koji je ciji posjed pa ulaze na onaj susjedov, spojen s našim, da bi došle do šumice udaljene pedesetak metara u kojoj ima automobilskog otpada pa tamo vjerojatno odlaze u lov. No, vrt je moguce zaštititi ogradama, zakljucuje. (Kristina FLEGAR)

Prijavljujte zlostavljace životinja

- Obitelj Bajkovec je svojim odnosom prema životinjama zaista pozitivan primjer. Slucajevi trovanja i ubijanja macaka, nažalost, ni na Umaštini nisu rijedak slucaj, ali prvi put smo informirani o tako ekstremnom dogadaju i prvi put je pocinitelj uhvacen na djelu. Savjetujemo im stoga da ne odustanu i da podignu kaznenu prijavu, a apeliramo i na policiju, veterinarsku inspekciju, pa i na Grad Umag da ovaj slucaj ne ostane samo na rijecima, vec da pocinitelj bude adekvatno kažnjen da ne bi ponovio to zlodjelo, ali i kao primjer drugima. Za neucinkovitost u ovom slucaju nema opravdanja, komentirala je Fiorella Gasperini iz umaškog društva za zaštitu životinja Oaza.


Elementi kaznenog djela nisu utvrdeni

Prema informaciji iz policije, u ponedjeljak su umaški policajci na poziv izašli na teren i utvrdili da je 54-godišnjak iz Umaga pucao prema macki koja je ušla u njegovo dvorište. Oduzeli su mu oružje i slijedi mu optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a prijavit ce ga i na osnovi Zakona o oružju jer je pušku koristio na neprimjeren nacin. Elementi kaznenog djela nisu utvrdeni.


Podijeli: Facebook Twiter