Životinjama nije mjesto u cirkusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv gostovanja cirkusa Medrano u Puli oglasila se Udruga za zaštitu životinja Snoopy, i to pismom upucenim gradonacelniku Borisu Mileticu. U njemu je navedeno da tisucljetni grad ne bi smio tolerirati predstave u kojima su životinje na bilo koji nacin maltretirane.

Snoopy je još 2005. organizirao prosvjede zbog gostovanja cirkusa Gartner u Puli te cemo i dalje lobirati da ne bude domacin ljudima koji zbog zabave i profita muce životinje. Želimo da i naš grad bude na popisu onih u kojima su cirkusi sa životinjama zabranjeni. U Hrvatskoj ih je 32, a medu njima su Rovinj i Novigrad", navedeno je u pismu.

Osim snimka na kojem je moguce vidjeti na što lici dresura slonova, pismu je priloženo i mišljenje zagrebacke udruge Prijatelji životinja. Oni objašnjavaju da u navedenom cirkusu ne nastupaju žirafe (koje su prikazane na plakatu, op.a.), nego konji i poniji. Naime, Zakonom o zaštiti životinja nije dozvoljeno jedino korištenje divljih životinja, onih posebno sputanih te životinja s tjelesnim manama.

Aktivisti, pak, smatraju da niti jedna ne bi smjela biti iskorištena za zabavu ljudi. Inace, cirkus Medrano koristi deve, ljame te mnoštvo divljih životinja, ali im nije bilo dozvoljeno uci s njima u Hrvatsku kao niti držanje zoološkog vrta.

"Naravno da nismo zadovoljni što drže konje i sljedeci korak bit ce traženje zabrane cirkusa s bilo kakvim životinjama", zakljucuju iz Prijatelja životinja.

Proucavajuci Zakon o zaštiti životinja u oci upada jedna nelogicnost. S jedne strane u cirkusu mogu nastupati sve one životinje koje nisu divlje, dok je s druge strane zabranjeno korištenje bilo kojih životinja "ako ih se pritom prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izazivaju bol, patnja, ozljede ili strah". Prema tome, ni konjima, ni psima, ni ikojem drugom cetveronošcu nije mjesto pod šatorom buduci da se niti jedan ondje ne nalazi zbog toga da bi se ponašao sukladno vlastitoj prirodi. A koliko su strah i ozljede preduvjet da bi one izvele ono što se od njih ocekuje, možemo samo pretpostavljati…

- Da bi se postigli rezultati, odnosno da bi izvela tocka, životinju je potrebno kažnjavati i tjerati je na nešto - a to je maltretiranje. Svaka životinja koja živi u kavezu je sputana i nije slobodna. Zato ne odobravam takvo iskorištavanje. Bilo bi bolje za njih da su u zoološkom vrtu. Pitanje je koliko bi one nakon što su provele život u gajbi mogle opstati u prirodi? Takoder, upitno je koliko je jedan veliki i cupavi pas sretan u nekom stanu ili, još gore, stancicu. Mi svakako jesmo jer dobivamo prijatelja, komentirao je direktor pulske veterinarske stanice Renato Peteh i dodao da smo mi za nekoga tirani, a za drugoga dobrocinitelji.

Prema gore navedenom zakonu postoji još jedan problematicni dio, a to su putovanja. Naime, pri prijevozu životinja potrebno je "unaprijed poduzeti sve mjere da bi se što je moguce više smanjila duljina putovanja". Kako ovu odredbu primijeniti na cirkus koji upravo od putovanja živi? S jedne strane priznajemo da životinjama prelazak kilometara i kilometara ne pada nimalo lako, a s druge strane dozvoljavamo da neke od njih život provode na cesti, obilazeci svijet s jednog kraja na drugi. (I. N. TURKOVIC)

Boris Miletic: Razmotrit cemo zahtjev Snoopyja

Na upit što misli o dopisu udruge Snoopy i opcenito o cirkuskim predstavama u kojima nastupaju životinje, gradonacelnik Boris Miletic odgovorio je da ce razmotriti zahtjev aktivista, kao i pozitivne i negativne strane korištenja životinja za zabavu ljudi te u skladu s ovlastima donijeti odluku.

- Žao mi je što životinje pate, ali s druge strane djeca uživaju u takvim predstavama. Vec sam dobio kritiku gradana što još nisam posjetio cirkus… Razumijem inicijativu da se onemoguci korištenje životinja u te svrhe ako ih se neprimjereno tretira, zakljucio je Miletic.


Podijeli: Facebook Twiter