Životi položeni za slobodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cast 66. obljetnice pogibije mladih partizanki Marije Medica i Line Zakinja kod spomen obilježja u Brutiji kod Savudrije održan je komemorativni skup u organizaciji umaške podružnice Udruge antifašistickih boraca Bujštine i uz potporu Grada Umaga.

Skup kojim se prizvalo sjecanje na tragicne trenutke 28. ožujka 1944. otvorio je predsjednik UAB-a Anton Kosmina, a zatim su okupljene pozdravili zamjenici gradonacelnika Mauro Jurman i Veljko Ivancic.

Hrabre djevojke na dan svoje pogibije, koje se dogodilo blizu njihovih domova, tocno na mjestu uz cestu gdje se danas nalazi spomen-obilježje u sjeni dva cempresa, imale 20, odnosno 22 godine. Ondje se vec desetljecima okupljaju mještani ovog kraja i odaju im pocast jer su stradale pokošene neprijateljskim rafalima u borbi za mir, slobodu i sretniju buducnost generacija nakon njih.

Na temu njihovih sudbina UAB je i ove godine organizirao literarni natjecaj za osnovce, koji su dobili simbolicne novcane nagrade.

Svecanosti su prisustvovali i clanovi obitelji stradalih djevojaka, te drugi predstavnici javnog i politickog života Umaga koji su osim djecje pjesme pogledali i plesnu tocku u narodnoj istarskoj nošnji koju su izveli daci podrucne škole Babici.


Podijeli: Facebook Twiter