Život u riječi i slici pionira astronautike


U povodu Mjeseca hrvatske knjige u četvrtak navečer u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici otvorena je izložba posvećena Hermanu Potočniku Noordungu, pioniru astronautike i jednom od utemeljitelja svemirske tehnike koji je 1892. godine rođen u Puli.

Stručnjak za svemirsku tehniku

- Ovaj vizionar i vrhunski stručnjak za raketnu i svemirsku tehniku u razdoblju između dva rata sin je carskog i kraljevskog mornaričkog stožernog liječnika dr. Josefa Potočnika rođenog u Slovenj Gradecu i Marije Potočnik, rođene u Mariboru. Slijedom Potočnikove biografije koja povezuje Pulu i Maribor, posebna mi je čast što smo ugostili Viktora Mlakara, konzula Veleposlanstva Republike Slovenije, Kristinu Kliner, prvu savjetnicu konzula Veleposlanstva Republike Slovenije i dr. Andreja Fištraveca, gradonačelnika Maribora, grada u kojem je Potočnik proveo dio svojeg života, kazala je ravnateljica Gradske knjižnica i čitaonice Pula Nela Načinović.

O izložbi i o Noordungu govorio je Primož Premzl, galerist i istraživač povijesne baštine iz Maribora, koji već niz godina proučava život, rad i djelovanje Noordunga.

- O Potočniku se dosta govori zadnjih 40 godina, on ima slovenske korijene, postojali su neki podaci o njegovom životu i djelovanju koji se kasnije nisu pokazali točnim, a on ima veze s Mariborom, tu je naime rođena njegova majka. Ova izložba donosi arhivsku građu o Potočniku, i to je peti po redu postav gdje se ona prezentira, već je do sada četiri puta bila izložena, a u međuvremenu su objavljene i dvije knjige. Za njega se niti nije znalo gdje je sahranjen, pronašao sam mjesto na bečkom groblju, ali tamo nije više bilo niti spomen-ploče. Kontaktirao sam s direktorom centralnog bečkog groblja, i 11. travnja prošle godine postavili smo spomen-obilježje, rekao je Premzl.

Noordung nije imao suprugu niti nasljednike, o njegovom se grobu brinula bratova supruga, no kada nije mogla plaćati grobno mjesto, uklonili su spomen-obilježje.

Rođen u Negrijevoj ulici?

- Nažalost, ne može se saznati točna lokacija njegova rođenja u Puli, otac mu je bio kirurg u Mornaričkoj bolnici u Puli, a u jednoj posebnoj su se knjizi zapisivala rođenja djece vojnih lica. Do te knjige nisam mogao doći, probao sam preko Beča, Državnog arhiva u Pazinu, svakako sam nastojao doći do tog podatka jer sam ga htio prezentirati na pulskoj izložbi, ali nažalost je ostao za sada nedostupan. Postoje pretpostavke, ali to su samo pretpostavke, da je rođen u sadašnjoj Negrijevoj ulici, budući da se tamo nalazila bolnica, kazao je Premzl.

O značaju ove izložbe govorio je i gradonačelnik Maribora dr. Andrej Fištravec, naglasivši i jake kulturne veze između Pule i Maribora kroz prošlost, a Premzl je rekao da je gradonačelnik Slovenj Gradeca obećao pomoći u sanaciji spomen-obilježja Noordungu na Mornaričkom groblju.

Prisutne je u ime Grada Pule pozdravila dogradonačelnica Elena Puh Belci, a nazočna je bila i pročelnica gradskog Odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber.

Izložba punoga naziva "Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici" ostvarena je u suradnji s Umetniškim kabinetom "Primož Premzl", Osrednjom knjižnicom Celje i Slovenskim kulturnim društvom "Istra" iz Pule. Otvorenju izložbe bili su nazočni i njihovi predstavnici, Slavko Maček iz Celja te Klaudia Velimirović iz Pule. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter