Život u mržnji nema smisla!

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

"Jako je lagano pasti u kod mržnje. Klincima je to postala moda, a vrlo je opasna. Umjesto da se ide dalje, stalno se rane osvježavaju. Treba se izdići iznad grobova, a ne da su gorivo za novu mržnju i ponavljanje povijesti. Poanta ovog filma je da nije bitno koje si nacionalnosti. To nije film o Hrvatima i Srbima; to je priča i o dva susjeda u ovom kvartu.

"Zvizdan" je trijumf ljubavi," naglasio je u petak redatelj Dalibor Matanić na najposjećenijoj konferenciji za novinare nakon kino projekcije na pulskim Giardinima. Prva od triju priča koje se događaju u tri dekade (1991., 2001. i 2011.) odvija se prvog dana rata, a u drugoj, najduljoj, kako je jučer rečeno, rat i bol odzvanjaju.

Rekavši da je "Zvizdan" umnogome nastao na nesvjesnom, i u vizualnom i glumačkom smislu, a da ljubav uspije, redatelj je dodao da ovaj film o ljubavi i mržnji ne govori na eksplicitan način, kao mnogi filmovi, već na posredan, životan i univerzalan način. Pritom se pohvalio da su imali sjajne reakcije nakon Cannesa, projekcija u Karlovym Varyma i Ukrajini, a odlične su reakcije i u SAD-u, uz sada otvorena vrata producenata.

Odlične glavne uloge ostvarili su Tihana Lazović (Jelena, Nataša/Marija) i u debitantskoj roli Goran Marković (Ivan/Ante/Luka).

- Bio mi je to izazov, najteže što sam dosad radila. Iz sebe sam crpila inspiraciju. Sve su tri negdje kao ja. Kao da su sve tri moje sestre. Sve sam to i ja proživjela, na određeni način, kazala je Tihana Lazović.

Rekavši da su svi likovi čvrsti, od kamena, njen kolega Goran Marković dodao je: "Svi imamo tu organsku potrebu da volimo i da budemo voljeni. Ako živimo u mržnji, taj život nema smisla".

Dojmljivu ulogu Jelenine i Natašine majke ostvarila je Nives Ivanković koja za svoj lik kaže da je žrtva sudbine, povijesti, djece; apsolutna žrtva, ali se nekako nosi. Kako je priznala pred nikad više okupljenih novinara i znatiželjnika, nikad nije pogledala niti jedan film u kojem je glumila.

- Nisam jedina; bilo je takvih glumaca. Valjda su dva razloga; manjak samopouzdanja i perfekcionizam, jer ako bih uvidjela neku grešku, nosila bih je u glavi pet godina, kazala je iskreno.

Iznimno dobru ulogu ostvario je debitant Stipe Radoja (Božo/Ivno). "Prvi put sam ispred kamere. Trema je bila ogromna, ali je bilo bogato iskustvo. Nisam ga pogledao, jedva ga čekam vidjeti u Areni", kazao je Radoja.

Srpski koproducent i istaknuti svjetski filmski kritičar Nenad Dukić kazao je da u filmu "sve teče lagano na više razina, a sve je vrlo kompleksno; to mu je velika vrijednost".

Glazbu za film kreirala su braća Alen i Nenad Sinkauz, a kako je rekao Alen, nisu skladali po scenariju, nisu se bavili opisivanjem narativa i ulaskom u emocije, nego su se izdigli zvukom, što je rezultiralo atmosferskom glazbom. Ovaj pulski dvojac kreirao je i glazbu za čak desetominutnu scenu partyja u trećoj priči. Nenad je rekao da je u toj epizodi najzahtjevnije bilo spajati zasebnu glazbu pojedinih filmskih dijelova i tu glazbu partyja.

Producentica Ankica Jurić Tilić rekla je da se film odlično prodaje; pokriveni su svi kontinenti, a u redovitu kino distribuciju diljem Hrvatske stiže sredinom rujna. (Zoran ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter