U prepunoj dvorani Zajednice Talijana Vrsar, održano je predavanje na temu "Kako su živjeli Vrsarani u srednjem vijeku: prehrana, vino i krčme u Kaštelu Vrsar". Predavanje je organizirano u okviru projekta "Uživam tradiciju: kulinarska transverzala od Panonije do Jadrana" čija je voditeljica Tae Štifanić, uz partnerstvo Turističke zajednice Vrsar i Općine Vrsar u projektu INTERREG, kojeg financira Europska unija, a cilj mu je povezati partnere od Prekomurja do Istre kojim se želi ponuditi jedinstven doživljaj kulinarske baštine u spomenutoj transverzali, koja dosad nije bila dovoljno istražena i prezentirana u pojedinoj zajednici. Tea Štifanić pozvala je sve lokalne ponuđače da se uključe u taj projekt. U drugom dijelu predavanja doc. dr. sc. Ivo Milotić na vrlo slikovit i upečatljiv način opisao je pravnu povijest Vrsara koja je u srednjem vijeku za Vrsar bila specifična i odudarala je od svega poznatog u Istri u to doba, a Vrsar se njome razlikuje od svih ostalih feudalnih imuniteta. Dok su se u okruženju Vrsara u to doba dešavale razne društveno-političke, teritorijalne, gospodarske i kulturne promjene, vrsarska je grofovija očuvala pravni, društveni i politički ustroj do 1778.godine. Život u Grofoviji Vrsar su određivala kodificirana pravila, koja je izdavao porečki biskup i sabrana su u tzv. Vrsarskom Statutu koje je propisao porečki biskup Lionardo Tritonio, u ime Crkve kao vrhovnog vlastodršca. Milotić je prisutne upoznao s brojnim pravnim propisima u to doba kojima se reguliralo prodaju živežnih namirnica: kruha, vina, ulja, soli, ribe, divljači ali i poslovanje krčmi i gostionica te koji su se sanitarni uvjeti pritom morali poštovati. Ovim predavanjem je otvoren ciklus predavanja koja slijede, kakao bi se kroz neformalno obrazovanje lokalnih zajednica o životu i tradiciji na ovome području prenosilo na mlade generacije i sa njima upoznalo posjetitelje i turiste Vrsara kroz ljetne kulinarske i kulturne manifestacije u organizaciji TZ Vrsar. (S. Br.)