Život u Cerovlju je blagoslov i izazov


Svečanom sjednicom općinskog vijeća u Pazinskim Novakima, obilježen je Dan Općine Cerovlje, koji se svake godine slavi u drugom Mjesnom odboru, pa su tako ove godine na red došli Pazinski Novaki. Sjednici kojoj su uz vijećnike prisustvovali brojni uzvanici, predstavnici javnih poduzeća, ustanova i institucija, prisustvovao je i istarski župan Valter Flego, koji, kako je rekao, blisko surađuje s cerovljanskim načelnikom Emilom Dausom i njegovim suradnicima.

Stoga im je ovom prigodom čestitao što u i ovim teškim uvjetima rade i teže boljem životu u središnjoj Istri. Osvrnuvši se na ukidanje statusa brdsko planinskog područja općini Cerovlje, župan je dodao kako to nije obeshrabrilo općinsku upravu već ju je potaklo na uspješno osmišljavanje novih projekata razvoja Cerovljanštine.

Prije toga načelnik Daus u svom je govoru istako kako je život na području Općine Cerovlje je s jedne strane blagoslov, a s druge svakodnevni izazov. Blagoslov jer se živi na jednom mirnom, pitomom području, a izazov jer je potreban i taj materijalni dio da bi kompletan sustav mogao funkcionirati. Pri tomu misleći na osnovne životne standarde potrebne jednoj zajednici poput Cerovljanštine, a to su izgradnja moderne infrastrukture, pokretanje posrnulog gospodarstva, briga o djeci, starijima i socijalno ugroženim žiteljima, oživljavanje kulturnih i sportskih sadržaja. To je, kaže Daus, i ostat će osnovna misija općinske uprave i u narednom razdoblju.

To je potkrijepio podacima o rekonstrukciji nerazvrstane ceste Mandari - Banovina vrijedne oko 1,1 milijun kuna, od čega je iz EU fondova bespovratno dobiveno 860 tisuća kuna. Na početku ove pedagoške godine u Pazinskim Novakima otvoren je nadograđen i preuređeni prostor dječjeg vrtića. Investicija je vrijedna 1,5 milijuna kuna, a 80 posto od toga sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Uskoro se otvara Centar za freske Istarske županije u Draguću ili "Kuća istarskih fresaka" kao najbolji primjer u kojem pravcu treba revitalizirati ruralnu Istru, kako sadržajem oživjeti stare gradiće u unutrašnjosti i pokušati potaknuti lokalno stanovništvo prema jednoj od grana gospodarstva koja je u najvećem usponu, a to je turizam. Ovaj važan projekt sufinanciraju Istarska županija, Regija Veneto, Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture, Europska unija kroz prekograničnu suradnju i Općina Cerovlje, a investicija je vrijedna više od dva milijuna kuna. (M. RIMANIĆ)


VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA

 


Podijeli: Facebook Twiter