Život s psorijazom

Ilustracija
Ilustracija

Globalnom inicijativom udruga pacijenata i liječnika 29. listopada obilježava se Svjetski dan psorijaze radi boljeg informiranja javnosti o toj bolesti, osiguranja boljeg pristupa liječenju te omogućavanja oboljelima da otvoreno govore o svojim potrebama i problemima.

Kako nam je rekla glasnogovornica Društva hrvatskih psorijatičara, Puljanka Inka Marinić "od psorijaze boluje od jedan do tri posto svjetske populacije. Najveća učestalost je u skandinavskim zemljama (tri posto), a najniža u Indijanaca Sjeverne Amerike (0,5 posto). U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 1,7 posto stanovništva, a ta bolest podjednako pogađa muškarce i žene. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se čak kod 50 posto bolesnika javlja prije 25. godine života".

Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrnobijelim ljuskama. Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa.

- Pojavljuje se kod osoba čiji imunološki sustav dobiva pogrešne signale koji uzrokuju prebrzo obnavljanje stanica kože. Kod oboljelih se obnavljanje stanica odvija u razdoblju od tri do četiri dana, dok kod zdravih osoba taj ciklus traje od 28 do 40 dana. Te dodatne kožne stanice nakupljaju se na površini kože stvarajući crvene, ljuskave i upaljene promjene koje uzrokuju svrbež, krvarenje i jaku bol. Ove promjene izazivaju predrasude i negativne reakcije zdravih osoba, a time i diskriminaciju oboljelih. Psorijaza je ozbiljna sustavna upalna bolest koja osim što može zahvatiti cijelu površinu kože, pogađa i cijeli organizam. U težem obliku može dovesti do invalidnosti, psihičkih poremećaja i metaboličkih bolesti koje oštećuju brojne organe te skraćuju život oboljelih, veli glasnogovornica.

Prema raznim istraživanjima oboljeli su naveli da je život s psorijazom teži nego s drugim kroničnim bolestima, poput bolesti srca ili dišnih puteva. Jedino stanje koje je ocijenjeno gorim jest depresija.

Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo dvije trećina bolesnika treba emocionalnu podršku.

Za oboljenje od psorijaze u genetski predisponiranih osoba potrebni su vanjski okidači, poput sunčeva svjetla, stresa, bakterijske ili virusne infekcije, trauma fizičke ili psihičke prirode. Neki lijekovi, kao i brojni drugi čimbenici, mogu potaknuti manifestaciju bolesti.

U početku se vjerovalo da je psorijaza primarno bolest kožnih stanica. Danas se većina stručnjaka slaže da imunološki sustav, koji u normalnim okolnostima štiti organizam, odjednom počne naglo obnavljati stanice kože, te se one počnu nakupljati. Iz tog se razloga psorijaza često naziva neizravno imunološkom bolešću.

Ne postoji lijek, ali se novim metodama liječenja postiže dulje razdoblje bez znakova oboljenja. (Priredila Vanesa BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter