Život najbolji u Norveškoj, Hrvatska 45.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema godišnjem izvješcu UN-a po indeksu društvenog razvoja i uvjeta života Norveška se nalazi na prvome mjestu, a Hrvatska zauzima tek 45. Indeks društvenog razvoja u 182 zemlje svijeta izracunat je na temelju životnih ocekivanja, pismenosti, uloge obrazovanja i BDP-a. Prva tri mjesta UN-ove liste zauzeli su Norveška, Australija i Island. Najgori ukupni uvjeti života su u Nigeru iznad kojeg je Afganistan.

Lista je podijeljena na zemlje s vrlo visokim društvenim razvojem, visokim društvenim razvojem, srednje visokim društvenim razvojem i niskim društvenim razvojem. Od zemalja regije, samo se Slovenija nalazi u prvoj skupini i zauzima 29. mjesto. Hrvatska se, zajedno s Crnom Gorom (65. mjesto), Srbijom (67. mjesto), Makedonijom (72. mjesto) i Bosnom i Hercegovinom (76. mjesto) nalazi u drugoj skupini. Od zemalja clanica EU-a, Hrvatska se nalazi na boljem mjestu samo od Bugarske (61. mjesto) i Rumunjske (63. mjesto).

Najveci godišnji napredak je ucinila Kina koja se pomakla za devet mjesta te se trenutno nalazi na 92. mjestu za što je pomogao napredak u obrazovanju, viša razina prosjecnih primanja i životna ocekivanja. Francuska se, nakon prijašnjeg ispadanja, ponovo vratila medu deset zemalja s najboljim uvjetima života te se na ovogodišnjoj listi nalazi na osmom mjestu.

Kako navode u zakljucku studije, lista pokazuje ogromne razlike izmedu najbogatijih i najsiromašnijih. Dijete rodeno u Nigeru ce živjeti tek neku godinu iznad 50, dok ce dijete u Norveškoj živjeti 30 godina duže. Za svaki dolar koji zaradi osoba zaposlena u Nigeru, Norvežanin ce zaraditi 85 dolara. Prvih deset zemalja u kojima se najbolje živi su Norveška, Australija, Island, Kanada, Irska, Nizozemska, Švedska, Francuska, Švicarska i Japan.


Podijeli: Facebook Twiter