Život na krilima biljaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Miris je prvo na što reagiramo u novom prostoru, a najcešce zadnje o cemu vodimo racuna pri uredenju interijera. Da bismo se u nekom prostoru osjecali ugodno, da bi dom zracio dobrodošlicom i vedrinom, bitno je da bude cist i mirisan.Miris prašine, ostataka hrane, uprljane odjece, plijesni i najljepši dom ucinit ce mjestom koje cim prije želimo napustiti. Stoga, otvorimo širom prozore, uzmimo vodu i krpu u ruke, a potom nam mogu pomoci i osvježivaci zraka za koje je najbolje da budu prirodni. Naime, ponuda osvježivaca u ducanima je velika, no oni nam samo kratkorocno mogu pomoci pri neutralizaciji neugodnih mirisa. Dugorocno, ugodan miris potražimo u grancicama lavande, posadenom bosiljku na kuhinjskom prozoru, zdjelici cimeta zimi, caju od mente, laticama ruže...



Kuhinja

Prljavo sude i ostaci hrane najcešci su uzrok nereda u kuhinji. Nakon što operemo sude, ne zaboravimo oprati sudoper te vrucom vodom isprati spužvice. U daske i pribor za rezanje mesa nakon cišcenja utrljajmo limunov sok i isperimo. Neugodan miris nakon pecenja mesa u pecnici uklonit cemo tako da u vrucu pecnicu stavimo kriške limuna i pustimo vrata pecnice otvorena. U hladnjak postavimo otvorenu vrecicu praška za pecivo koji ce upiti neugodne mirise. Nekoliko kapi omiljenog etericnog ulja ukapajmo u unutrašnjost kuhinjskih ormarica. U ladice s kuhinjskim krpama stavimo klincice, cimet, suho lišce lovora ili ružmarina. U vazu s vodom na kuhinjskom stolu uronimo strucak svježeg zacinskog bilja koje ce prostor ispuniti opojnim mirisom. Isti ucinak imat ce i zdjela puna mirisnog sezonskog voca. I ne zaboravimo smece - potrebno ga je iznositi redovito, a kantu oprati svaki dan.


Spavaca soba

U spavacu sobu ne treba unositi hranu niti novine, neka to bude naša mala oaza mira i ugode. Osušena naranca ili limun u zdjelici na nocnom ormaricu, posuda s nekoliko kapi etericnog ulja, vrecice napunjene lavandom i drugim mirisnim biljem u ladicama i ormarima, otvorena bocica potrošenog omiljenog parfema... ucinit ce da slatko i opušteno uronimo u snove.



Dnevni boravak

Dnevni boravak je osobna iskaznica stanara, a ako je to prostor koji je svijetao, topao i prozracan, u njemu cemo se osjecati opušteno i ugodno. Briga o mirisima u boravku prepuštena je - biljkama. Osim što ce uljepšati prostoriju, upit ce negativna zracenja i zamirisati svježinom.



Kupaonica

Neugodne mirise u kupaonici neutralizirat cemo vinskim octom koji možemo uliti u odljeve. I u kupaonici, ako ima prirodno svjetlo, možemo uzgajati biljke. Mirisne, prirodne sapune upotrijebit cemo za pranje ruku i kupanje, kao i za osvježavanje unutrašnjosti kupaonskih ormarica.


Podijeli: Facebook Twiter