Život je najveci reality show

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstava "Spektakluk" Gradskog satirickog kazališta Kerempuh iz Zagreba pošteno je sinoc nasmijala skoro do kraja popunjeno Istarsko narodno kazalište-Gradsko kazalište Pula. Tarik Filipovic i Rene Bitorajac, glumci, redatelji i koreografi ovog projekta, proveli su publiku kroz "najveci reality show na planetu", a to je život.

"Spektakluk" je neobavezna zabava, nešto poput neformalnog nastavka "Magic Act Showa" od prije nekoliko godina. I u jednoj i u drugoj predstavi najbolji su dio videospotovi koji služe za najavu teme skeca, a u kojima se pojavljuju neke poznate licnosti poput Hloverke, koja najavljuje suceljavanje kandidata za predsjednika 7.b razreda jedne zagrebacke škole. Na njena pitanja potom odgovaraju Ante Konjo i Domagoj Muffer, što je prilika da se komika razvije iz odnosa Hercegovca i Purgera, s aluzijama na protekle predsjednicke izbore.

Kroz skeceve na sceni progovara se o djetinjstvu, školi, braku, Dalmatincima, medunacionalnim odnosima i drugim više-manje aktualnim stvarima koje su ponegdje tek naznacene tako da ih može razumjeti tek bolje upuceni promatrac. Publika ipak razumije neke aluzije, zbog cega glumce nagraduje salvama smijeha.

Kada se pak u spotovima reklamira Kaptol, zagrebacka se prvostolnica prikazuje kao kombinacija shopping centra i wellnessa s posebnom ponudom zbog velikog interesa - razvrgavanjem brakova po promotivnoj cijeni od 599 kuna. Kada likovi koje tumace Bitorajac i Filipovic dodu na kraj svog životnog puta, to se vec dogada u buducnosti u kojoj je Kinez predsjednik Hrvatske, a dva lika ostarjeli su pripadnici Facebook generacije.

Binom, pa i cijelim kazalištem, vizualno dominira bogato uredena scenografija koju je napravio Aljoša Paro, s nekoliko monitora i nacrtanim zvucnicima, što je najviše pridonijelo dojmu nekakve namjerno kicaste "spektakularnosti".

Uz Bitorajca i Filipovica, autor predstave je Zoran Lazic. Ništa manje raznolike kostime izradila je Vedrana Rapic. Glazbu potpisuju Tihomir Preradovic i David Vurdelja, a za glazbenu produkciju zadužen je Mario Mirkovic iz Shy By Studija. Dizajner svjetla je Aleksandar Mondecar, a video je napravio Tomislav Rukavina. (Mladen RADIC; snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter