Život između razrušenih bungalova i hrpe smeća

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Ne tako daleko od "Svjetlećih divova" na rivi nalazi se jedan od potencijalno najljepših dijelova Pule - kamp Valovine, koji je već godinama ruglo grada. Situacija je ove godine čak i gora nego lani u isto vrijeme.

Tada je naime Grad Pula, kako bi stao na kraj ilegalnom zauzimanju bungalova od strane pretežito romske populacije, a koji su deložirani iz Vodnjana, dio bungalova porušio. I tako ostavio! Kamp danas izgleda kao da je kroz njega upravo prohujao ratni vihor, a zbog smeća dovučenog sa svih strana, na prvi se pogled doima kao da u njemu nitko ne živi. No, istina je bolno drugačija.

U njemu i dalje živi desetak obitelji koje je ovdje, tada kao privremeno rješenje, smjestio MORH. To se "privremeno" rješenje produljilo na (pre)dugih 20 godina. Mnogi su, u međuvremenu, svoje stambeno pitanje riješili, no neki i dalje nisu. Kako su nam naveli supružnici, koji su željeli ostati anonimni jer, kako vele, dosta im je više kukanja, oni su sve papire za stan predali, no i dalje čekaju.

- S jedne nam je strane teško, a s druge moram reći da smo u 20 godina života u kampu prošli sito i rešeto, no prihvatili smo ga kao svoj dom i jednog će nam dana, ako i kada taj dan dođe, biti teško otići, veli nam gospođa, dodajući da ju boli što mnogi i dan danas na njih gledaju kao na izbjeglice koje su ovdje stigle, provalile i zauzele bungalove, a istina je u potpunosti drugačija.

- Nismo mi niotkuda došli, mi smo iz Pule, oboje smo radili u vojsci i, kako nismo imali riješeno stambeno pitanje, ovdje su nas smjestili s dvoje male djece. Djeca su već odrasla, a mi i dalje čekamo, priča nam i dodaje da se, unatoč tome, godinama nisu mogli prijaviti na adresu, a problema su imali i oko dobivanja struje.

Sada, dodaje, sve svoje komunalije redovito plaćaju kao bilo tko drugi, no smeta joj što mnogi novi "doseljenici" to ne čine.(Borka PETROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter