Život i voda u kući Muzeja krša i Istre kao krške regije

Otvorena Speleo kuća u Vodicama (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Otvorena Speleo kuća u Vodicama (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Znanstveno edukacijski centar Speleo kuća u Vodicama, uređen i opremljen preko EU-projekata, otvorio je jučer u cijelosti  svoja vrata, čime je Istarska županija kao vodeći partner ujedno obilježila završetak projekta "Život i voda!" (Živo!). Centar je jedan od najistaknutijih rezultata ovog projekta vrijednog 557 tisuća eura, a uz Istarsku županiju sudjelovala su još četiri partnera; JU Natura Histrica, Inštitut za raziskovanje krasa iz Postojne, Građevinski fakultet iz Rijeke i Nacionalni laboratorij za zdravlje, okolje in hrano iz Kopra.

Stara škola u malom selu na Ćićariji, na pograničnom području laniške općine, nedaleko državne granice sa Slovenijom, adaptirana je u moderno zdanje koje će se moći koristiti u znanstvene, istraživačke, edukacijske i turističke svrhe. U prizemlju  je uređen prezentacijski prostor Muzej krša. Speleo kuća opremljena je tehničkom i laboratorijskom opremom, a nudi mogućnost višednevnog boravka 22 ljudi.

Oprema kroz dva EU projekta

Kroz prvi projekt Underground Istria započelo se sa čišćenje speleoloških objekata, a Speleo kuća rekonstruirana je i opremljena kroz dva EU projekta; Karst Underground Protection i Živo!, kojima su poveznica zaštita i unapređenje stanja na kršu kako bi se očuvala kvaliteta krškog vodonosnika iz kojeg se Istra snabdijeva vodom za piće, valorizacija krša, te stvaranje prepoznatljivosti Istre kao krške regije.

- Županijski odjel za održivi razvoj je za sva tri projekta, implementirana u razdoblju od osam godina, od 2007. do 2015., preuzeo ulogu inicijatora i vodećeg partnera, te je zajedno s ostalim partnerima osigurao 1,2 milijuna eura, od čega je 85 posto financirano iz IPA OP Slovenija-Hrvatska.

Tijekom tih osam godina, zajedno s partnerima očistili smo otpad iz 21 speleološkog objekta na slovenskom i hrvatskom dijelu Istre, proveli biospeleološka istraživanja u 9 prirodno najznačajnijih speleoloških objekata Istarske županije, snimili 3 edukativna dokumentarna filma, postavili brojne informativne table na cjelom projektnom području, održali brojne radionice, te započeli s izradom prvog digitalnog katastra speleoloških objekata u Hrvatskoj.

Tijekom cijelog razdoblja implementacije provodili smo ciljano osmišljena znanstvena istraživanja usmjerena u valorizaciju i utvrđivanje stanja ovog prekograničnog krškog područja, istaknula je voditeljica projekta Živo! Ljiljana Dravec, pomoćnica pročelnika županijskog Odjela za održivi razvoj.

Šansa za razvoj Laništa

Naglasila je također da je Znanstveno edukacijski centar Speleo kuća Vodice kruna dugogodišnjeg zajedničkog rada. U rekonstrukciju stare škole u Vodicama i opremanje Znanstveno edukacijskog centra sveukupno je uloženo 2,1 milijun kuna.

Neven Mikac, načelnik laniške općine, na čijih 144 četvorna kilometra danas živi svega 329 stanovnika, naglasio je da je ovim hvale vrijednim projektom spašen objekt koji će kao dio graditeljske baštine biti u funkciji dočekujući buduće generacije.

- Za nadati se da će u budućnosti razmišljanja na državnoj i regionalnoj razini ići u pravcu prepoznavanja specifičnosti ovakvih depopulacijskih područja i područja koja zaostaju u razvoju, poput laniškog, te će im dati drugačiji značaj, a sve u cilju gospodarskog i demografskog pomaka, poručio je Mikac.

Zadovoljstvo otvaranjem Speleo kuće iskazao je i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, dok je istarski župan Valter Flego poručio da je to jedan mali kamenčić u mozaiku onoga što svi žele, a to je povratak ljudi, aktivnosti, događaja i investicija u Općinu Lanišće.

Za uravnoteženi razvoj Istre

- Drago mi je što se u okviru naših skromnih mogućnosti ovog tjedna otvorio natječaj za uravnoteženi razvoj Istre, gdje kao župan želim provoditi trajan proces ravnomjernog razvoja svih gradova i općina u Istarskoj županiji, istaknuo je Flego.

U nastavku svečanosti koordinator projekta Živo!, Bruno Kostelić proveo je kroz Speleo kuću. Predstavljeni su potom film, monografija i stručna studija izrađeni u okviru znanstvenog dijela projekta, a organizirana je i šetnja poučnom stazom Putovima ljekovitog bilja, za koju je, kao i za dodatno uređenje Speleo kuće, uređenje prezentacijskog prostora i dječjeg igrališta bila zadužena Natura Histrica. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter