Život i djelo Jurja Dobrile kroz pisma i dokumente


Porečko-pulski biskup Dražen Kutleša svečano je u petak u episkopiju Eufrazijeve bazilike otvorio izložbu pod nazivom "Juraj Dobrila (1812.-1882.)" u "režiji" Državnog arhiva u Pazinu, na kojoj su predstavljeni radovi i dokumenti uvaženog istarskog biskupa, preporoditelja i političara. Ovo je događanje prvo u nizu koje Istarska županija, porečko-pulska biskupija i druge ustanove priređuju u sklopu višemjesečnog obilježavanja 200. obljetnice rođenja Jurja Dobrile i 100. godišnjice skladanja istarske himne "Krasna zemljo". Izložba u Poreču bit će otvorena mjesec dana.

- Istarska županija je ponosna što može sudjelovati u ovom projektu. Danas počinje višemjesečni program kojim se želi prenijeti dio lika, djela i dobrote Jurja Dobrile, rekao je na otvorenju županijsku pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. Među uzvanicima su bili i biskup u mirovini Ivan Milovan, predsjednik Čakavskog sabora Slavko Krajcar, porečka dogradonačelnica Nadia Dobrilović Štifanić, te brojni drugi.

Arhiv od 2009. godine u sklopu projekta "Juraj Dobrila" sustavno radi na identifikaciji, evidentiranju i sakupljanju arhivskog gradiva koje svjedoči o životu, ličnosti i djelovanju biskupa. Izložbom se odaje počast ovom hrvatskom velikanu i predstavlja trogodišnji rad Arhiva na tom projektu, objasnio je ravnatelj te ustanove Elvis Orbanić.

Do danas su prikupljeni preslici pisanih izvora iz više od 20 ustanova i onih u vlasništvu privatnih osoba iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Češke i Vatikana.

Otvaranje izložbe upotpunile su učenice porečke Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatić" Eleonora Duka i Giulia Dobrilović koje su svirale na flauti, a glumac pulskog INK-a Valter Roša čitao je ulomke Dobrilinih pisama i dnevnika. Za kraj je priređena zakuska uz birana vina s Tinjanštine, gdje je Dobrila rođen. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter