Život Hrvata svakim danom sve skuplji

Ilustracija (J. PONOŠ/CROPIX)
Ilustracija (J. PONOŠ/CROPIX)

Život Hrvata svakim je danom sve skuplji. Sve i kad ništa ne bi poskupjelo ni lipe, život bi opet bio skuplji s obzirom na svakodnevno smanjivanje plaća radnika.

Tome u prilog govori i netom najavljeno kresanje bruto plaća u javnim službama za tri posto, što je, izgleda, tek početak politike rezanja jer mjesta za uštede očito više nema. Neki analitičari, poput glavne ekonomistice HGK-a Jasne Belošević-Matić, vrlo vjerojatnim drže i zadiranje u mirovinu u drugom krugu rezanja primanja. Usto je ministar financija Slavko Linić u ovoj godini smanjio projekcije gospodarskog rasta s 1,8 na 0,7 posto. Riječima profesora na pulskom Odjelu ekonomije dr. Marinka Škare, 2013. je, kada je riječ o ekonomskom rastu, doslovce - otpisana.

Sve to u uskoj je vezi s potrošnjom koja će, najavljuje Škare, i dalje padati. I tako u krug.

Koliko je život, kada uzmemo u obzir osnovne potrebe, poskupio u odnosu na godinu ranije? Cijene struje i plina skočile su još lani: prvo su slijedile povećanje PDV-a s 23 na 25 posto, da bi 1. svibnja uslijedio još jedan val poskupljenja. Uvedena je skupa fiksna naknada za potrošnju plina od 20,63 kune po računu, kojom pulska Plinara pokriva troškove, poput očitavanja plinomjera i slanja uplatnica. Početkom svibnja na adrese građana stigle su uplatnice s ratama za električnu energiju koje su bile i do 40 kuna veće nego ranije, što znači da je samo za struju trebalo godišnje izdvojiti 500 kuna više.

Iako je trebala pojeftiniti zbog smanjenja PDV-a, cijena vode ostala je ista jer je uvedena nova naknada. (piše M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter