Život dali za radno mjesto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu obilježavanja 63. obljetnice pogibije pulskih antifašista Lina Marianija, Antonija Salgarija i Marija Lussija predstavnici Saveza antifašistickih boraca grada Pule te Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, položili su u nedjelju vijence na spomen-obilježje u Tršcanskoj ulici.

Polaganju vijenaca, kao i svake godine, prisustovali su clanovi obitelji poginulih Puljana koji su pali u obrani svojih strojeva. Kako je u govoru, nakon minute šutnje, istaknuo Bulic, ti hrabri Puljani nisu poginuli u ratu, vec cuvajuci svoje radno mjesto i, u buducnosti, radna mjesta svoje djece.

"Nivo je to svijesti i solidarnosti koji današnji radnici nisu ni približno dosegnuli, danas je situacija u radništvu cak i suprotna", rekao je Bulic.

Osvrnuo se i na aktualnu gospodarsku krizu kazavši da ona zapravo nije financijske prirode, vec je rezultat potpuno pogrešne podjele društva i dobiti te se ona nece riješiti sve dok ne dode do poštene raspodjele. Istaknuvši da gospodarstvo ne može pocivati samo na trgovini, prodaji i uslužnim djelatnostima, rekao je da Istra ostaje bez industrijske proizvodnje te da stoga nije cudno da je bez posla sve više ljudi.

Dodao je da neki politicari i mediji, posebice elektronski, stvaraju krivu sliku o društvu te ustvrdio da Istra nije lider županija, kako se to cesto navodi.

"Mi jedini u Hrvatskoj placamo tunel i nadvožnjak, mi jedini nemamo poštenu bolnicu, vec dvije polovne na dvije strane, nemamo ni metar autoceste, a prosjecna placa u Istri manja je od hrvatskog prosjeka. Nama nije ni sjajno ni bajno", rekao je.

Osvrnuvuo se i na nedavni štrajk u Herculanei kazavši da jedino u Istri jedinica lokalne uprave tuži sindikalne celnike dodavši da se to zadnji put dogodilo 30-ih godina te da se zna tko je tada bio na vlasti.


Podijeli: Facebook Twiter