Život bez stresa vec nakon 150 minuta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelski strucnjaci su ustanovili da nekoliko sati tjelovježbe tjedno može izuzetno pozitivno djelovati na vašu psihu i pomoci vam obraniti se od stresa na radnom mjestu. Ujedno, vježbaci su 50 posto zašticeniji od depresije.

Umjereno vježbanje na tjednoj bazi može upola smanjiti osjecaj "pregorenosti", koji definiraju kao tjelesni, mentalni i emocionalni napor. "Zajedno, izgorenost i depresija doprinose tzv. spirali gubitka kod koje bi gubitak jednog resursa, poput posla, mogao imati domino ucinak i dovesti do gubitka drugih resursa, npr. doma, braka ili smisla samovrijednosti", objasnila je dr. Sharon Toker, voditeljica studije provedene na Sveucilištu Tel Aviv.

Skupinu od 1.600 zdravih osoba podijelili su u cetiri skupine: u prvoj nisu uopce vježbali, drugi su nakupili izmedu 75 i 150 minuta tjelesne aktivnosti kroz tjedan dana, sudionici iz trece grupe su vježbali izmedu 150 i 240 minuta tjedno, dok su ispitanici iz cetvrte skupine vježbali više od 240 minuta tjedno.

Tijekom sljedecih devet godina su imali tri kontrole, da bi na koncu bilo jasno da su depresija i osjecaj pregorenosti najizraženiji u skupini koja nije bila tjelesno aktivna. Što su više vježbale, to su osobe bile manje sklone depresiji i osjecaju "pregorenosti" na poslu.

Oni koji su vježbali najmanje cetiri sata tjedno gotovo da i nisu osjecali nikakve simptome mentalnog napora, no za znacajne dobrobiti ne morate ni toliko vježbati. Dovoljno je provesti 150 minuta tjedno baveci se nekom tjelesnom aktivnošcu kako biste poboljšali svoje samopoštovanje i lakše se borili s izazovima na poslu.


Podijeli: Facebook Twiter