Život Benjamina Moreelsea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljubav i hereza u vrijeme baroknog Rima pod snažnim pritiskom inkvizicije središnje su teme romana "Benjamin" talijanskog autora i novinara Adriana Lo Monaca koji je sinoc predstavljen na Brijunima. Ovo prvo predstavljanje knjige u Hrvatskoj autor je održao u nacionalnom parku koji posjecuje vec desetak godina. Lo Monaco je i clan udruge Starih gostiju Brijuna.

Glavni lik romana je mladi nizozemski slikar Benjamin Moreelse koji se iz rodnog Utrechta u 17. stoljecu preselio u Rim. Jedino djelo koje je ostalo nakon njegove smrti 1649. godine jest autoportret koji se danas cuva u poznatoj galeriji Barberini u Rimu. Na pitanje kako je došao na ideju o romanu kaže: "Bio je to nevjerojatan 'susret'. U toj rimskoj galeriji zapazio sam tu sliku i ostao zatecen i zadivljen. U opisu slike sam procitao da je Moreelse živio samo 21 godinu i to me oduševilo. Kako netko tako mlad može napraviti tako zreli umjetnicki autoportret?". Dodaje da je roman spoj fikcije i povijesti te kaže da bi volio da se neka od njegovih knjiga prevede i na hrvatski jezik, od kojeg zna tek nekoliko rijeci. Iako ne zna jezik, kaže da je upoznat s našom književnošcu koju jako cijeni. U upoznavanju s našom kulturom puno mu pomaže Treci program Hrvatskog radija koji rado sluša i koji je prema njegovom mišljenju bolji od treceg programa talijanskog radija jer puno prostora daje književnosti i umjetnosti.

Osim što voli boraviti na Brijunima, Lo Monaco je i dio radnje svog prvog romana "La veritr di Vivenzio" (Vivencijeva istina), za koji je 2004. godine dobio prestižnu medunarodnu nagradu Mondello, smjestio upravo na istarsko rajsko otocje. Vrijeme radnje je peto stoljece, a jedan od protagonista je monah s Brijuna koji upoznaje generala Rimskog Carstva.


Podijeli: Facebook Twiter