Živopisni ljubitelji bassa i soundsystema na obljetničkom slavlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Outlook Festival koji slavi desetu obljetnicu nakon velikog koncerta otvorenja u Areni nastavio se u Štinjanu, unatoč kiši koja je malo poremetila planove i skratila nastup primjerice Ghostfacea Killaha iz Wu Tang Clana koji se publici predstavio na glavnoj pozornici Clearing. Tu su prve večeri nastupili i Pharoahe Monch, mlada nada Loyle Carner te Congo Natty kojem se pridružila i čitava banda impresivnih vokalista Iron Dread, General Levy, Lady Chann. Mračna The Moat pozornica kao poprište borbe dubstep ratnika Loefahe, glasna i idilična Mungo’s Arena kao utočište dub beatova gdje se među svjetskim imenima savršeno uklopio i zagrebački multi-instrumentalist Egoless, uz glasne beatove na ostalim pozornicama pružile su iskonsko Outlook iskustvo već prvog dana.

Grime majstori ali i pioniri dub reggae glazbe

Dnevne varijante na uvijek punim morskim pozornicama festivala - boat partyjima, opuštanje na The Beach pozornici uz reggae kraljicu Dawn Penn i legendu Roots Manuva, kao i iznimno talentiranu 20-godišnju novu zvijezdu britanske scene Jorju Smith.

Na popisu izvođača su bili i grime majstori Giggs i Rude Boy, pionir dub reggae glazbe Mad Professor, crossover hip hopa i elektronike Foreign Beggars, pasionirani DJ britke tehnike Skeptical, drum and bass znalci Dub Phizix & Strategy te dancehall carica Lady Chann. Tu su i legenda Horace Andy, britanska DJ institucija David Rodigan, monumentalni dub-noise maestro The Bug uz MC-jeve Killa P, Riko Dan i Miss Red te dance i jungle inovator Shy FX. Tu je bila i jedna od najjačih drum n bass institucija, Shogun Audio na Garden stageu uz Icicle, Friction i mnoge druge.

Na pozornici Arija, uz sam rub tvrđave na programu su bili nastupi probranih domaćih i regionalnih bendova i izvođača. Na Outlook je prvi put stigao i Edo Maajka, a tu su od domaći snaga bili i Filip Motovunski i Rahmanee, DJ-evi Sapleo i 207, Kali Fat Dub i DubDiggerz te Bamwise.

Dominiraju posjetitelji iz Ujedinjenog kraljevstva

Večeras je na programu nastup jednog od najperspektivnijih mladih MCj-eva, AJ Traceyja, a najavljeni su i energični grimer P Money, garage eksperimentator Zed Bias, poznato ime londonskog dancehall junglea Benny Page te Kodin koji je u Dungeonu trebao predvoditi domaće snage. Večer zatvaranja proslave deset godina festivala najavljena je uz predstavnike etikete Critical – Ivy Lab, Enei i Kasru okupljene pod imenom Critical Sound System.

Više nego na Dimensions festivalu dominiraju posjetitelji iz Ujedinjenog kraljevstva kojih je ovdje više od dvije trećine, dok se u kampu okupilo pet tisuća kampera - ljubitelja bassa i soundsystema. Svi živopisni i impresivni.

Sve u svemu, ovogodišnji Outlook koji će neki pamtiti i po kiši i grmljavini, predstavio je program na 11 pozornica vezanih uz područje tvrđave Punta Christo i više od 300 izvođača. (Priredio Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter