Živo je i dalje, pesimistima usprkos!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se prica o stagnaciji i manjku interesa publike za autorske bendove, iza te planine malodušnosti stoji cinjenica da u Puli djeluje više od 50 bendova na onom što bismo mogli nazvati alternativnom scenom. Možda i nema uvijek dovoljno publike koja bi sve te bendove poslušala, ali pulski sastavi se za sada uglavnom ne predaju, do te mjere da imamo zastupljene punkere, hardcoreovce, metalce, rockere... i neke koje je teško, pa cak i nepotrebno kategorizirati. Pitanje je koliko ce njih docekati iducu godinu, ali pulska scena je dosta živa i stilski raznovrsna.

Neki bendovi su uporni i sviraju, neke od njih, poput Mortal Divinityja, Udava ili Olivera Kovacha, imali smo prilike gledati tri, cetiri puta prošle godine. Dok su neki ostali više-manje vjerni svom bazicnom glazbenom izražaju, drugi su se mijenjali. Uz vec spomenute Mortal Divinity, tu su i Mighty Zazuum, ciji nam nastup 14. veljace u Uljaniku baš i nije ostao u lijepom sjecanju. Neartikulirani, djelovali su kao da ni sami nisu znali što žele, no nastup po nastup, svoju su energiju preusmjerili, što je honorirano uspjehom na obnovljenoj pulskoj Gitarijadi.

Radio Aktiv ce zasigurno dobro upamtiti proteklu godinu jer su pobijedili na Hrvatskom glazbenom festivalu u Zaboku, a onda su svoju kvalitetu dokazali i pobjedom u emisiji HR Demo Klub Hrvatskog radija. Radio Aktiv svoj su pobjednicki pohod zapoceli na Portarati, u sklopu obnovljene Gitarijade, na kojoj su pobijedili novigradski Clavius, za koje se kasnije, nažalost, ništa nije culo.



Do svog 30. rodendana dogurali su i KUD Idijoti, no bolest je sprijecila pjevaca Tustu da nastupi na obljetnickom koncertu u Uljaniku u veljaci te ga je zamijenio Nenad Markovic, koji se s grupom razišao 27 godina prije. Dio pulskih bendova rado se odazivao i na humanitarne koncerte poput onih za Facebook Puljane humanitarce ili za Kucu svjetla u Cukricima, no istaknut cemo i Dane mladih, kada je konacno netko organizirao koncert na kojem se u klubu Uljanik nije prodavao alkohol.

I neki festivali žive i životare. I ovog ljeta imali smo Viva La Pola, Art & Music, Seasplash... U podzemlju se i izvan Monteparadiso festivala u Rojcu dogadalo puno više no što smo uspjeli popratiti na ovim stranicama, a koncerte na koje smo otišli pamtimo prije svega po jednoj neobuzdanoj, ali i opuštenoj, neobaveznoj atmosferi i duhu slobode koji se tamo osjecao. Od manje zvucnih manifestacija isticemo Drugi plan, koncertnu vecer s cak sedam vrlo mladih pulskih bendova, mahom sacinjenih od srednjoškolaca.

Povratak na scenu prošle su godine najavili i veterani Fakofbolan, prvo nastupima, onda i božicnom pjesmom "Božic bez božicnice". Drago nam je i da su još uvijek aktivni Pasmaters i TutanKhamon Space Machine. Iako stilski razliciti, njihova imena garancija su za izvrsnu živu svirku.

Drago nam je da se svira i izvan Pule i da ostala mjesta imaju skrivene adute. Osim spomenutog novigradskog Claviusa, na Gitarijadi su nastupili i pazinski Tin Progress, koji su nam se te veceri najviše dopali svojom kombinacijom jazza, funka i rocka. Labin odavno ima svoje jake adute u grupi The Orange Strips, a tu su i misticni Loell Duinn. Od poreckih snaga najviše su se afirmirali Cirkus.

Svim bendovima iz Pule i ostatka Istre želimo da što više sviraju, ali da se ne ogranice samo na prostor s ove strane Ucke, nego da pokušaju osvojiti barem dio terena u ostatku Hrvatske ili u inozemstvu.

Pulska scena je živa, a ni ostatak istarske nije baš na umoru, no da biste se u to uvjerili, morali ste doci na neki od koncerata kojih je i ove godine bilo u izobilju. Da, možda ih je moglo biti više - i bendova, i nastupa, i albuma, možda i manje, ali vracamo se na onaj podatak od 50-ak bendova samo u Puli na koje gledamo kao na dobru "investiciju" za 2012. godinu. Što ce se iz toga razviti, tek cemo vidjeti. (Mladen RADIC)

S celom medu zvijezdama

Dok je alternativa bila živa, na pop sceni su se s novim diskografskim izdanjima pojavili Bruno Krajcar i Serdo Valic. Ipak, najuspješniji Istranin bio je Stjepan Hauser, kojem nismo vjerovali kada nam je, neposredno nakon objavljivanja spota "Smooth criminal", koji je snimio s Lukom Šulicem, najavio da ce njih dvojica nastupati na stadionima. Kada smo se s njim culi prije koncerta u pulskom kazalištu, gdje je nastupio s Oliverom Dragojevicem i promovirao zajednicki album, mogli smo se jedino ispricati na pogrešnoj procjeni. No, nismo zaboravili niti da, iako se tako možda cini, njemu i Šulicu uspjeh nije stigao preko noci. Uz 2Cellos, Hauser je prošle godine snimio još cetiri albuma, medu kojima i onaj s Oliverom Dragojevicem, a koji je predstavio na koncertu u pulskom kazalištu.


Podijeli: Facebook Twiter