Živko Budimir neće podnijeti ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir neće podnijeti ostavku i istrajat će na dokazivanju da nije kriv za korupciju, izjavio je u subotu medijima u BiH njegov odvjetnik Ragib Hadžić.

Komentirajući zahtjev za podnošenje ostavke koji je Budimiru ranije ovog tjedna uputio Dom naroda parlamenta FBiH, Hadžić je kazao da njegov branjenik takvu mogućnost odbacuje jer nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret, ali i zbog toga što bi ostavka predstavljala pobjedu onih koji uhićenjima pokušavaju ukloniti političke protivnike.

- Sviđalo se to nekome ili ne, predsjednik Budimir je pod potpunom zaštitom načela nevinosti i sve dok ne uslijedi pravomoćna sudska odluka, nema govora o ostavci, izjavio je Hadžić koji je tijekom dana posjetio Budmira u mostarskom zatvoru.

Predsjednik Federacije BiH tamo je smješten nakon što mu je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor koji istječe 26. svibnja. Budimir je uhićen 26. travnja zbog sumnje da je za novac potpisivao pomilovanja osobama osuđenim na zatvorske kazne. 

Njegovo je uhićenje istodobno prouzročilo krizu vlasti u FBiH jer entitetski ustav nije predvidio ovakve situacije pa nema ni zakonske osnove da Budimirove ovlasti budu prenesene na nekog drugog.

U praksi to znači da niti jedan zakon ili odluka koje donese entitetski parlament ne može stupiti na snagu jer ih Budimir ne može potpisati s obzirom na to da je sud odbacio mogućnost da mu se u pritvor donose dokumenti na potpis.

Zastupnički dom parlamenta FBiH formirao je posebno istražno povjerenstvo koje ima zadaću utvrditi okolnosti Budimirova uhićenja te predložiti treba li pokrenuti postupak njegove smjene. Poziv Doma naroda na ostavku nije obvezujućeg karaktera. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter