Živjeti izvan diktature vremena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Dokolica kao starorimski otium filozofski odredena nije mrtva cinjenica. Dokolica kakvom je vide Seneka ili Ciceron, kakvu danas prakticiraju rijetki pojedinci, po sebi nije razumljivo odredenje, tu su i cežnja, tu su i neki oblici zbilje, no njezine su vrijednosti, njezin istinski izazov, jedan od relikata u suvremenom Uredu izgubljenih pojmova", istice književnik Daniel Nacinovic.

O dokolici su na devetim Pulskim danima eseja eminentna pera raspravljala na razne nacine. Stjepan Cuic pozabavio se raznim njezinim znacenjima u svome eseju "Dokolica kao retrospektiva", dok je Sibila Petlevski svoje izlaganje temeljila na pojmu politike dokolice, odnosno na umjetnosti dokolicarenja. Tu se dotaknula i sinonimskog odnosa vremena i života, primjene Aristotelovog pojma dokolice te na nacine upotrebe vremena. Osvrnula se u tom kontekstu i na sve manju prisutnost dugih pisama koja su potisnula SMS poruke, kao i na cinjenicu da se slobodno vrijeme brendiralo.

Goran Starcevic se, pak, pita "Kako živjeti bez diktata ure", odnosno zašto nema dokolice te o cinjenici da je covjek postalo bice bez identiteta jer su sva prijateljstva zasnovana sada na raznim tviterima i fejsbucima.

- U Hrvatskoj u humanistickim i društvenim znanostima dokolica kao sociološka i etnološka tema obradivana je od 1960-ih godina, kazao je Igor Duda te istaknuo da su o tome pisali Miro A. Mihovilovic, Tena Martinic i Dunja Rihtman Auguštin. Takoder je kazao da su kulturna putovanja i turizam kao teme povijesti dokolice privukle veliki broj istraživaca. Antun Paveškovic u svome je izlaganju uputio pohvalu lijenosti. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter