"Živjet ćemo bolje" Maje Hrgović

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugo se čekao ovaj roman. Još otkako se 2010. pojavila prvim ukoričenjem, zbirkom priča "Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo" u izdanju Profila, novinarka Novog lista Maja Hrgović bila je pod svojevrsnim pritiskom pisanja dulje prozne forme. Kritika je knjigu dočekala uglavnom aklamacijom, Maja je za nju osvojila debitantskog Kiklopa, a centralna priča - "Mak na plućima" - dala je naslutiti da u autorici ima sape i za dulju formu.

Ubrzo su krenule i najave romana u kojem će se pratiti sudbine triju žena na pozadini priče o novom gastarbajterstvu - ženama s Balkana koje odlaze na Zapad zarađivati brinući se o starim i nemoćnim, ali bogatim, starcima, čime uzdržavaju svoje obitelji kod kuće. Svojedobno je Maja Hrgović naime istraživala taj fenomen, što joj je priskrbilo i izdašnu stipendiju CEI-ja. Roman optimističnog naslova "Živjet ćemo bolje", u izdanju malog Arteista, sve je to opisao, ali, naravno, i mnogo, mnogo više.

Roman je uokviren svojevrsnim prološkim, odnosno epiloškim odlomcima godinu dana ranije i kasnije, u kojima čitatelj doznaje osnovne informacije, impostaciju, odnosno izvod priče. Odmah je jasno da je glavna junakinja, predstavljena glasom u prvom licu, pretrpjela strašnu tragediju - gubitak djeteta. No, smrt djeteta tim je tragičnija što je za nju nehotično kriva sama majka. Ona je svoju nekoliko tjedana staru curicu prignječila vlastitim tijelom dok su zajedno spavale. I već u prvom poglavlju znamo da imamo posla s piscem kada pročitamo rečenicu o odnosu susjeda prema njoj pri susretu: "Svi u zgradi to rade: zamuknu kad me sretnu, nelagodno, kao da smo stalno na sprovodu moje kćeri".

Glavna junakinja Mara, preispitujući ne samo smisao nastavka života, nego postojanja uopće nakon tragedije iz koje, čini se, nema izlaza osim u teškom samokažnjavanju, na kraju je prvog poglavlja na samom dnu. S dna je vadi tinjajuća svjetlost braka s Vjeranom, koji je odselio nakon tragedije, da bi sada opet bio tu, izgovarajući ključnu rečenicu: "Živjet ćemo bolje". (Davor MANDIĆ/NL)

VIŠE O ROMANU ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE .


Podijeli: Facebook Twiter