Živio čvarak!


Čvarak ili ucvirk bio je glavna zvijezda subotnjeg prijepodneva na pulskoj tržnici gdje se, u organizaciji agencije Avenue i Budimira Žižovića i uz pokroviteljstvo Tržnice, Grada Pule i Turističke zajednice Istarske županije, održao 12. Ucvirkenfest.

Najveća gužva bila je od 10 do 11 sati kada su organizatori posjetiteljima podijelili oko 300 besplatnih porcija žličnjaka s ucvirkima i nešto ucvirka za degustaciju. Uz prigodnu glazbu benda Bevanda mnogi su se umirovljenici, kako su nam rekli, prisjetili mladih dana kada je čvarak bio jelo sirotinje, a ne kao danas bogataša, a neki su i zaplesali.

Nakon podjele jela, manifestacija se preselila na prvi kat zgrade tržnice gdje su se nudile delicije od čvaraka koje je pripremio Ljudevit Sabo i njegovi učenici iz Srednje škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. Nudio se tako orzoto ili ječam s ucvirkima i suhim rebrima, mladi kravlji sir s mrvljenim žmarama, pogačice sa črčkima, pešt od čvaraka na palenti, zampone s tartar umakom, a iz Srbije su već treću godinu za redom stigle i cigare od duvan čvaraka.

Kako nam je naveo jedan od organizatora Budimir Žižović, ovaj je Festival prošao mjesta diljem Istre, a zadnjih se nekoliko godina skrasio u Puli. Tijekom godina pokazao je što se sve može raditi od čvaraka te posjetiteljima ponudio preko 50 različitih jela zasnovanih na tradiciji Istre - od primjerice pešta od čvaraka, do fritaje ili pak panina s jajima i čvarcima koji je specifičan za sjevernu Istru.

Istovremeno uz Ucvirkenst, u organizaciji Tržnice, na štandovima pored fontane održala se i tradicionalna manifestacija "Mirisi i okusi Istre" koja je posjetiteljima, kojih je bilo u velikom broju, ponudila autohtone istarske proizvode i suvenire poput proizvoda od lavande, meda, suhomesnatih proizvoda. (B. PETROVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter