Živini termometri unatoč zabrani i dalje u prodaji

S 1. srpnjem živini termometri ne bi se smjeli više prodavati (arhiva)
S 1. srpnjem živini termometri ne bi se smjeli više prodavati (arhiva)

Živini termometri i tlakomjeri za kućnu uporabu nesmetano se prodaju u ljekarnama iako su s 1. srpnjem trebali nestati s polica, u skladu s odredbama EU-a koje zabranjuju prodaju proizvoda sa živom zbog njene štetnosti za zdravlje i okoliš.

Iako ljekarnici tvrde da nisu krivi za taj propust, iz Ministarstva zdravlja najavljuju pojačane inspekcijske kontrole ljekarni u potrazi za nedozvoljenim živinim termometrima.

- Veledrogerije i ljekarne trebale su povući ove proizvode s polica, jer su u više navrata upoznate da ih nakon 1. srpnja više ne mogu prodavati. Očito je da tu nema reda i sanitarni će inspektori krenuti u kontrole, najavljuju u Ministarstvu zdravlja.

U sanitarnoj inspekciji tumače da je na snagu stupio Prilog XVII Uredbe REACH s listama opasnih tvari koje su zabranjene ili ograničene, u kojem je jasno naznačeno da se radi o povlačenju iz prometa i odredbama da se proizvodi koji sadrže živu više ne smiju stavljati u promet.

- Male količine žive u termometrima ne smatraju se opasnima za ljudsko zdravlje, ali živa i proizvodi koji sadrže živu povlače se zbog trajnosti i štetnosti u okolišu. Ako potrošači kod kuće imaju takve uređaje, mogu ih koristiti bez opasnosti po zdravlje sve dok su u funkciji, a potom ih na odgovarajući način zbrinuti, poručuju iz sanitarne inspekcije.

U Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK) ne znaju ništa o obvezi ljekarni da živine termometre povuku s polica.

- Nismo dobili nikakvu službenu obavijest da povučemo ove proizvode iz uporabe pa to nismo ni učinili. Znamo za EU-propise, ali su Agencija za lijekove ili medicinske proizvode ili Ministarstvo zdravlja trebali poslati obavijest ljekarnama da počinje primjena novog režima, prokomentirao je Mato Portolan, predsjednik Komore. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter