Živimo tu 30 godina, sad nas tjeraju van

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pitam gradonacelnika kakvo je vrijeme došlo da nam želi iskljuciti struju i iseliti nas iz stanova? Moj narod, Romi, prvi su kad treba glasati za IDS, borili smo se i u Domovinskom ratu, a sad najavljuju da ce nas izbaciti iz stanova i iskljuciti nam struju. Živim tu od 1987. godine, to nije malo, i nemam gdje otici, kaže nam predsjednik županijskog Vijeca romske nacionalne manjine Redžep Hadža.

Jucer nas je ugostio u svojoj kuci u Ulici Pian da nam pokaže, kako je rekao, da je ona uvjetna za život. Osvrnuo se na najave vodnjanskog gradonacelnika Klaudija Vitasovica da ce u 14 bespravno useljenih gradskih objekata, za koje je Grad podnio tužbe za iseljenje, uskoro biti iskljucena elektricna energija jer su devastirani. U tim nekretninama žive pretežno Romi, a samo jedna od njih nema uvjete za život, navodi Hadža.

"To su bile ruševine"
- Mi smo muslimani, volimo svakog i nikog ne mrzimo pa ni gradonacelnika, ali nam nemaju pravo iskljucivati struju. Ne želimo nikome ostavljati naše kuce, pa neka nas pusti na miru, kaže Hadža.

Predstavnici istarskih Roma susreli su se, kako kaže, u više navrata sa saborskim zastupnikom Nazifom Memedijem i Bahrijom Sejfic iz Vladinog ureda za nacionalne manjine u Zagrebu. Memedi im je jucer najavio da uskoro dolazi u Vodnjan.

- U Gradu ne žele reci je li sedam od 14 objekata za koje su podnesene tužbe za iseljenje zaista državnih, ponavlja Hadža. Ako jesu, rekao je, država ce im ih pokloniti u sklopu akcijskog plana Desetljeca za Rome.

- Cilj je da se poboljšavaju uvjeti života Roma, a ne da se vracamo u '41. godinu. Neki od nas ovdje žive 30-ak godina, kad smo se uselili, to su bile ruševine i mi smo ih uredili, prijavljeni smo na ovim adresama, a sad kažu da ce nam iskljuciti struju iako je uredno placamo, rekao je Hadža.

Navodi da je dvaput dao zahtjev za otkup stana, prvi put još 2000. godine, no iz Grada nije dobio odgovor. Medutim, kako smo ranije pisali, gradonacelnik je rekao da pravo na otkup stana nemaju jer su se bespravno uselili i ne postoji nikakav ugovor o stanovanju.

Hadža pak opovrgava navode gradonacelnika Vitasovica da mu je kuca zapecacena jer su mu je neki drugi ljudi obilazili dok je s obitelji bio na putu. Naveo je da su mu kucu u to vrijeme povremeno obilazili sestra i necaci.

"Ne prosimo i nismo kriminalci"
Tužbu za iseljenje iz svoje kuce u Dolinskoj ulici dobio je i Muhamed Hazreti ciji stambeni prostor, kako je rekao, kad se uselio, nije imao uvjete ni za psa.

- Sve sam uredio i predao sam gradonacelniku slike kuce kakva je bila prije i sada. Naš gradonacelnik vrlo dobro zna da ima i neuvjetnijih kuca od naših, kaže Hazreti. Nedavno je postavio i novu razvodnu kutiju i klimu. I on i Hadža pokazali su nam kuce bez krova koje su u neposrednoj blizini njihovih domova pa smatraju da bi takve kuce najprije trebalo urediti jer su u mnogo gorem stanju.

Navodi da je izgubio pravo na gradski stan u Puli, gdje je bio na listi, jer se prijavio u Vodnjanu, a u Gradu mu ne dozvoljavaju da otkupi stan.

- Imam 27. rujna sudenje u Puli, žena mi je bolesna, a sad me žele pretvoriti u socijalni slucaj umjesto da u miru živim u mirovini. U Vodnjan sam se doselio 1978. i ne znam gdje bih drugdje živio ako me isele, kaže Hazreti.

- Ne prosimo i nismo kriminalci. Želimo živjeti u svojim kucama i imati struju jer smo u ove ruševine uložili svoj život. Nikog ne mrzimo, želimo samo da nas puste na miru, zakljucili su. (P. LUKEŽ, snimio D. MEMEDOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter