Živi život punim plućima i inspiracija je mladima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Minijature", izložba radova samoukog likovnog stvaratelja Silvana Komara, otvorena je na njegov rođendan u Galeriji na katu Narodnog doma u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" i Doma za starije osobe Buzet. Punih mu je 77 godina, no za ovog korisnika Doma za starije osobe, godine kao da nisu važne jer i dalje je aktivan, a najnovija mu je preokupacija izrada minijaturnih drvenih kućica, kažuna, istarskih kuća, boškarina, poljoprivrednog alata, vozova, crkvica, predmeta i ljudi iz okruženja. Pomalo naturalističkoga stila, stvara široku lepezu predmeta, osoba i asocijacija na djetinjstvo i mladost.

Nemirni duh

- Po prirodi nemirnoga duha Silvano Komar i u poznijoj životnoj dobi živi život punim plućima i kao takav može biti inspiracija i mlađima da se prihvate onoga što vole raditi, u čemu uživaju i što ih, na kraju krajeva, ispunjava srećom i zadovoljstvom. Kažu da je zadovoljstvo u malim stvarima, ali minijature Silvana Komara male su samo po svom formatu, a velike prema odrednicama po kojima bi svatko trebao živjeti, poručio je otvarajući izložbu voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

- Prije nekoliko mjeseci otvorili smo izložbu "Kućice i druge minijature", 94-godišnjeg Ivana Muzice, a sada otvaramo izložbu našeg drugog korisnika 77- godišnjeg Silvana Komara. Daleko veći domovi od našeg buzetskog nisu to uspjeli u svome postojanju, rekla je ravnateljica Doma za starije osobe Gordana Helen Šišović.

Rodom iz Korelići kod Cerovlja, Komar se u mladosti bavio poljoprivredom, radio je u Uljaniku u Puli kao varilac na brodu, 1975. godine zaposlio se u Drvoplastu u Buzetu, a u mirovinu je otišao iz buzetske komunalne tvrtke Park. Nakon umirovljenja bavi se poljoprivredom, vinogradarstvom i stočarstvom, učlanjuje u Udrugu antifašista Buzeta i postaje član Predsjedništva. Od 2003. do 2015. godine bio je i član predsjedništva Saveza antifašista Istarske županije, da bi 2006. godine postao predsjednik Društva "Josip Broz Tito", a iste se godine učlanio u Hrvatsko planinarsko društvo "Planik" u čijim je pohodima redovito sudjelovao i osvajao planinske vrhove različitih visina. Tako je u 70 godini osvojio Triglav.

- Za mene je uspon na ovu zahtjevnu planinu bio veliki uspjeh, kao da sam osvojio Mount Everest, prisjeća se Komar koji se prvi put u životu na najviši vrh Julijskih Alpa popeo kao najstariji sudionik pohoda.

Komarov most

Vođen idejom da se omogući prelazak preko pritoka rijeke Mirne, kod Tombasina na Stazi sedam slapova, zajedno s ostalim volonterima 2013. godine izgradio je drveni most, kasnije nazvan prema inicijatoru ideje o gradnji - "Komarov most".

Komar i dalje planinari, često i sam organizira pohode i vodi grupe umirovljenika i ostalih zainteresiranih za boravak u prirodi, a upravo su mu njegove dvije strasti, planinarenje i izrada minijatura, pomogli da prebrodi tešku bolest. Kaže da ga je planinarenje ozdravilo i dodaje da ga je zapravo ozdravilo društvo. - Izradom minijatura bavim se dvije godine, otkako sam došao u Dom. Prvo sam počeo izrađivati kućice od "das" mase, a potom prešao na minijature koje izrađujem od drva lipe i vrbe. Želio sam napraviti male vozove, male volove, male figure, povjerio nam je Komar.

Za angažman i rad u gradskim humanitarnim organizacijama, 2007. godine dodijeljena mu je Srebrna plaketa Grada Buzeta. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter