Živi zid u službi svih građana, a ne pojedinaca

Snježana Abramović Miljković
Snježana Abramović Miljković

"Konferenciju za novinare namjerno smo sazvali u srcu umaške starogradske jezgre, na neuređenom, zapuštenom prostoru koji se iza sjajnih pročelja hotela", kaže Veljko Ivančič kandidat Živog zida za gradonačelnika Umaga. Ovom je prigodom predstavio i kandidate za svoje zamjenike Sanju Bosnić i Zorana Sankovića. "Dosta!" Dosta je kaže Ivančić arogancije, bahatosti, političke samovolje i hvalospjeva dosadašnjeg gradonačelnika i njegove "svite".

"U Umagu ne možemo govoriti o demokraciji već čistoj autokraciji dosadašnjeg gradonačelnika koji vlada zahvaljujući bezrezervnoj podršci svojih poslušnika i plaćenika koji u gradskom vijeću bez pogovora dižu ruke za svaki njegov prijedlog", kaže Ivančić. Takvu praksu treba prekinuti, stoga će on, kao gradonačelnik, o svim važnim pitanjima pokrenuti javnu raspravu najprije u Mjesnim odborima, a potom i u gradskom vijeću. Više se nijedna važna odluka neće donijeti bez javne rasprave i participiranja građana u donošenju odluka. To je, dodaje, važno kako bi se ljudima vratilo povjerenje u politiku, ali i kako bi se sve odluke, a pogotovo one koje se tiču trošenja javnog novca, novca poreznih obveznika donosile transparentno.

Ivančićevi će zamjenici biti volonteri, a ne kao do sada zaposlenici gradske uprave. Uz to smatra kako je nedopustivo da gradonačelnik službeni automobil koristi 24 sata dnevno, kao da je njegov. To je, kaže, još jedan dohodak. Stoga takvoj praksi treba stati na kraj, a sad novac koji će se uštedjeti na taj način, kao gradonačelnik usmjerit će za zadovoljavanje socijalnih potreba. U Umagu ima dosta ljudi koji žive na rubu egzistencije koji ostvaruju ista prava kao i oni koji zarađuju i po 100 tisuća eura godišnje, kaže Ivančić. Primjerice pravo na besplatan vrtić ostvaruju oni koji primaju socijalnu pomoć i oni koji ljetuju na Bahamima, a kava je skrb o djeci pokazuje podatak da se 2010. za topli obrok u školam izdvajalo 114 tisuća kuna, a ove godine 65 tisuća kuna. Rasprodaja gradske imovine nedopustiv je izvor prihoda, upozorava Ivančić, dodajući kako takvim neodgovornim ponašanjem, u cilju zadovoljavanja trenutnih potreba uskraćuje budućnost dolazećih pokoljenja. Stoga postavlja pitanje, ima li Umag, ako se njime upravlja na ovakav način budućnost? Zato poziva birače da se suprotstave korupciji i kriminalu u gradu i daju glas za "Bolji Umag". Za Umag u kojem će on kao gradonačelnik i vijećnici Živog zida skrbiti za ljude, jer oni su najveće bogatstvo ovog grada. Stoga će se raznim subvencijama pomagati umirovljenicima i ljudima u potrebi. Učenicima će se pomagati besplatnim toplim obrokom u školama, studenima stipendijama, a gradnja srednje škole logičan, je nastavak obrazovnog procesa. Gradnjom POS-ovih stanova pomoći će se mladim obiteljima, ali ih kupci neće moći davati u najam. Poticat će volontiranje građana, a zajedno sa Crkvom zalagat će se za gradnju hospicija. Život grada nezamisliv je bez gospodarstva, zato će se Ivančić i Živi zid zalagati za kompletno uređenje poslovnih zona, a poticat će zapošljavanje i samozapošljavanje. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter