Živi zid traži ostavku gradonačelnika Umaga

Damir Grundbaum i Veljko Ivančić (Mateo SARDELIN)
Damir Grundbaum i Veljko Ivančić (Mateo SARDELIN)

Predstavnik Živog zida Veljko Ivančić i koordinator Damir Grundbaum održali su konferenciju za novinare u zoni Marketi Umag na mjestu gdje će niknuti trgovački centar u skoroj budućnosti. Mjesto konferencije nije slučajno odabrano, budući da se baš tamo dogodilo niz nepravilnosti koje na teret gradonačelnika Vilija Bassanesea stavlja Ivančić, njegov nekadašnji zamjenik.

- Evidentno je da je bilo nezakonitih radnji i neodgovornog upravljanja javnim novcem od strane gradonačelnika Bassanesea što zahtjeva temeljitu istragu nadležnih tijela državnih institucija. Živi zid traži od gradonačelnika Bassanesea da podnese neopozivu ostavku i time pokaže koliko je moralna i poštena osoba što voli isticati u svojim nastupima, istaknuo je Ivančić.

Prema njegovim riječima, na razini lokalne samouprave nedostaju mehanizmi kontrole i zaštite javnog novca. Naime, navodi da gradonačelnik i načelnici raspolažu s faraonskim ovlastima, a prikrivaju se formalnim odlukama gradskih vijeća.

- Državna revizija kontrolira poslovanje jedinica lokalne samouprave jednom u nekoliko godina, politička oporba nema snage bilo što promijeniti a institucije države ne rade svoj posao. Zanimljiva aktivnost se odvijala i kod prodaje gradskih zemljišnih čestica u Zoni marketi gdje smo mi, gradski vijećnici, u tri navrata tijekom travnja, svibnja i rujna prošle godine imali navedenu prodaju na dnevnom redu Gradskog vijeća. Prvi put prilikom donošenja odluke o raspisivanju natječaja za prodaju i u dva navrata prilikom donošenja odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuđača. Gradski vijećnik Daglas Koraca prilikom prvog odabira najpovoljnijeg ponuđača je ispravno konstatirao da je došlo do nezakonitog prepravljanja natječaja i sužavanja sedam čestica na svega tri što je bilo u suprotnosti sa odlukom gradskog vijeća, a posljedica je bila ponavljanje natječaja. Na prvom i na drugom natječaju javila se samo tvrtka Am Ps Theta Nekretnine iz Zagreba i ponudila na prvom natječaju iznos jednak objavljenom, a na drugom iznos koji je bio veći za 82 tisuće kuna od objavljenog na natječaju. Bilo je jasno da je ova tvrtka samo posrednik u kupnji zemljišta za poznatog investitora, odnosno neki trgovački lanac. Ono što je ustvari nejasno je ponašanje izvršne vlasti, gradonačelnika Bassanesea. Kao odgovorna osoba Grada odlučuje prodati gradsko zemljište u fazi kada je komunalno neuređeno po nižoj cijeni. Formalna odluka Gradskog vijeća je ovdje nebitna je ono predstavlja samo instrument provođenja politike gradonačelnika. Nakon što zemljište pređe u vlasništvo kupca, gradonačelnik predlaže stavku od sedam milijuna kuna u proračunu za ovu godinu, a koje će se utrošiti u izgradnju prometnica i ostalu komunalnu infrastrukturu na području Zona marketi. To znači da će novi vlasnik Am Ps Theta Nekretnine iz Zagreba, ali i postojeći stari privatni vlasnici imati koristi od buduće prodaje zemljišta nekom, pretpostavlja se, stranom trgovačkom lancu, po značajno višoj cijeni, kaže Ivančić.

Nadalje, Ivančić se osvrnuo i na novo izgrađenu Kolodvorsku ulicu sa četiri trake za vozila i kružne tokove na njoj.

- Posebnu pažnju treba posvetiti izgradnji četverostazne Kolodorske ulice u naravi državne ceste čiju je izgradnju tokom 2015. i 2016. godine financirala državna tvrtka Hrvatske ceste. U stvari priča počinje već 2012. kada je proračunom za tu godinu predviđena stavka od 4.650.000 kuna za izgradnju rotora na križanju Kolodvorske i Školske ulice. Rotor je izgrađen i poslužio je u promidžbene svrhe gradonačelniku Bassaneseu za lokalne izbore 2013. a već koncem 2015. je u potpunosti raskopan sa svim podzemnim instalacijama te izgrađen novi sa rekonstruiranom Kolodvorskom ulicom. Iznosu od oko dva milijuna kuna s kojim je Grad participirao u izgradnji Kolodvorske treba pridodati i "bačenih" 4,5 milijuna kuna iz 2012. godine, zaključio je Ivančić. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter