"Živi zid" traži ostavke vrha policije i pravosuđa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članovi i aktivisti udruge "Živi zid" Ivan Pernar, Ivan Sinčić i Marin Škibola zatražili su danas ostavke ministara unutarnjih poslova i pravosuđa Ranka Ostojića i Orsata Miljenića zbog, kako tvrde, nasilnog i protuzakonitog policijskog pokušaja deložacije članova obitelji Dragana Miškovića iz njihova doma u Kninu 27. lipnja, čime je narušena nepovredivost doma te obitelji.

"Riječ je o zvjerskom pokušaju deložacije koja je od samih početaka protuzakonita jer za nju nisu ispunjeni svi uvjeti, primjerice, osiguranje bravara radi izmjene brave na vratima, radnici i teretno vozilo za prijevoz ovršenikovih stvari", istaknuo je Sinčić na konferenciji za novinare.

Lažima je nazvao i izvješće policijske glasnogovornice šibensko-kninske Policijske uprave Marice Kosor, koja je javnost izvijestila da su u sprječavanju deložacije uhićene samo 23 osobe u dobi od 14 do 42 godine. Sinčić i Pernar napominju kako je uhićeno 35 građana te kako je na deložaciji bilo i male djece i znatno starijih osoba od 42 godine, a spominju i uhićenje starice od 92 godine.

Sinčić najapsurdnijim drži tvrdnje kako je policija "samo" pomagala ovrhovoditelju Željku Baturini, što nije točno jer je na svoju ruku provalila vrata (bez sudskog dopuštenja) i time prekoračila ovlasti. Postavlja i pitanje tko će obitelji Mišković nadoknaditi štetu, a sramotnim drži da na sve to nije reagirala nijedna civilna udruga.

Marin Škibola upozorio na "problem medijske ograničenosti i slobode medija kod deložacije, što nas, nastavi li se u sljedećim sličnim slučajevima, može odvesti u totalitarnu državu". Iako je policija na kraju provalila vrata, posao fizičkih radnika ipak nije htjela raditi pa se pojavio problem kako iznijeti stvari iz kuće, podsjeća "Živi zid".

Budući da se ni odvjetnica tražitelja ovrhe Ljiljana Maravić-Pirš nije htjela prihvatiti tog posla, deložaciju nije bilo moguće provesti pa je odvjetnica dala obitelji da još 30 dana živi u svom domu te ih je tim činom zapravo vratila natrag u posjed njihove nekretnine.

Kninska policija, postupajući po zahtjevu Općinskoga suda, privela je 27. lipnja u policijsku postaju zbog kršenja javnog reda i mira osobe koje su pružale otpor prilikom iseljavanja obitelji Mišković iz njihove kuće zbog ovrhe. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter