Živi zid i OraH pred Saborom: Ne bušenju Jadrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malim performansom aktivisti Živog zida i Oraha u petak su se ispred Hrvatskog sabora usprotivili bušenju u Jadranu, upozoravajući na opasnosti koje prijete tom moru i prirodnim bogatstvima.

Svoje stavove aktivisti su sublimirali transparentima "Ne bušenju Jadrana", "Stop nafti i plinu u Jadranu", "Protiv deložacije riba". Povod performansu sjednica je saborskog Odbora za zaštitu okoliša na kojoj će biti predstavljena Strateška studija o utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

Na Odboru ću jasno poručititi da smo protiv Strategije koja je loše elaborirana, zapravo nametnuta, koju su htjeli provući bez suglasnoti javnosti, bez konsenzusa s narodom, najavio je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

I OraH je vrlo kritičan spram Strategije.

"Znamo da je Studiju naručila Vlada i jedina joj je svrha da opravda već započete poslove na tom području, ljude nitko ništa nije pitao", kaže Vlasta Toth, članica Predsjedništva OraH-a.

OraH smatra da bi bušenje u Jadranu moglo biti vrlo šteteno za najpropulzivniju gospodarsku granu, turizam, za život na otocima i uz obalu.

Akcidenti oko nafte i plina su brojni, a u Jadranu, "koji je mala kada" bili bi katastrofalni, to je prevelik rizik u odnosu na eventualnu dobit, kaže Toth. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter