Živi zid dužan 100, a SDP Poreča više od deset tisuća kuna

Odbojkaši Rovinja (D. ŠTIFANIĆ)
Odbojkaši Rovinja (D. ŠTIFANIĆ)

Lokalni izbori održani su u svibnju, već smo na njih skoro i zaboravili, ali, iako smo u studenom, ima onih koji još nisu platili svoje obaveze prema Gradu Poreču za korištenje javnih površina tijekom službene predizborne kampanje. Sjetimo se da smo mjesec dana prije izbora stalno gledali nasmiješena ili pak ozbiljna lica na mnogobrojnim plakatima i panoima koja su nam obećavala brda i doline. Nakon izbora ima onih koji su poprilično dugo vremena „zaboravili“ skinuti svoje reklame s kojih su nas (uglavnom) gledali gubitnici, ali izgleda da su zaboravljene i financijske obaveze, budući da izbori koštaju. Naime, možda je široj javnosti manje poznato da političke stranke i nezavisne liste moraju platiti porez na korištenje javnih površina i stupova javne rasvjete za oglašavanje.

SDP je najveći dužnik Gradu

Porečki Živi zid, koji je ove godine prvi put nastupio na lokalnim izborima, dužan je gradskom proračunu 100 kuna obračunatog poreza na korištenje javnih površina, što je s kamatom naraslo za još nekoliko kuna. Nezavisni Maurizio Zennaro zadužen je za iznos od 400 kuna kojeg, prema financijskoj kartici dostavljenoj nam iz Grada, nije platio. I njegov je dug zajedno s kamatom narastao za još desetak kuna do danas. IDS, koji je ponovno dobio lokalne izbore, komunalnu je naknadu preplatio za oko deset kuna, dok je porez na korištenje javnih površina od 3.707,11 kuna podmiren u cijelosti. No, IDS-u je ostao dug za zakupnine u visini od 1.509,37 kuna (od zaduženih 15.166,99 kuna podmireno je samo 13.657,62).

Na ovom popisu najveći je dužnik SDP Poreč s ukupno 10.181,67 kuna. Gradskom proračunu socijaldemokrati duguju 126,67 kuna na ime komunalne naknade i 10.055 kuna na ime nepodmirenog poreza za korištenje javnih površina (zaduženje je 16.580,00 kuna, a podmireno je 6,525.00).

Prisjetimo se gdje su se sve oglašavali. HDZ je bio najštedljiviji, jer kako saznajemo iz gradske uprave, svoje je predizborne plakate postavio na gradskim oglasnim pločama, čije je korištenje besplatno za sve građane. Na rasvjetnim stupovima oglašavali su se IDS (2.100 kuna) i SDP (16.580 kuna). Kad je korištenje javnih površina u pitanju, IDS je potpise za kandidaturu gradonačelnika prikupljao na Trgu slobode i gradskoj tržnici, za što je bio dužan platiti ukupno 200 kuna, dok je dodatnih 1.400 kuna poreza razrezano na ime korištenja dječjih igrališta za predstavljanja kandidata za gradonačelnika. Nezavisnom Zennaru je korištenje gradske tržnice, Trga slobode i Viala naplaćeno 300 kuna, uz još 100 kuna za prikupljanje potpisa na gradskoj tržnici. Živi zid dobio je rješenje na 100 kuna za predizbornu aktivnost na gradskoj tržnici, dok je SDP po korištenju javnih površina u predizbornoj kampanji bio daleko vodeći. (T. KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter