Živi usred šume s 15-ak pasa, bez vode i struje

Na parceli nema vode ni struje (Dejan ŠTIFANIĆ)
Na parceli nema vode ni struje (Dejan ŠTIFANIĆ)

Zbog lajanja i zavijanja pasa koji, zajedno sa svojom 40-godišnjom vlasnicom već tri godine žive na parceli usred šume Soline kod Pješčane Uvale, o čemu smo pisali prije godinu i pol, javila nam se gospođa čija se kuća nalazi tik uz šumu.

Spava u automobilu

- Žena živi s 15-ak pasa koji laju i zavijaju. Bojim se da gladuju i da su zapušteni jer na parceli nema ni vode ni struje. Ne želim da životinje pate. Mislim da i psima i njihovoj vlasnici treba pomoć, kazala nam je. Napominje da vlasnica živi u nehumanim uvjetima, bez vode, struje i čvrstog objekta, u automobilu u kojem spava zajedno s psima.

- Želim da se za nju i pse osigura topli obrok. Stanujem u ogranku III u Pješčanoj Uvali koji je najbliži šumi. Svima smeta lavež pasa. Zvala sam Crveni križ, Centar za socijalnu skrb, veterinarsku inspekciju, ponuđena je sterilizacija životinja, no vlasnica je to odbila. U Javnoj ustanovi Kamenjak, pod čijom je ingerencijom Park šuma Soline, kažu da ne mogu ništa. Iz udruge Ruka šapi neko su vrijeme nosili hranu za pse, donedavno su je nosili i roditelji vlasnice, ali to više ne mogu. Stari su i iscrpljeni, priča nam prva susjeda.

Sanja Čubrilo, predsjednica udruge Ruka šapi, kaže nam da joj je slučaj poznat.

- Prije godinu i pol pokrenula sam cijeli slučaj, kontaktirala socijalnu službu, veterinarsku inspekciju, Crveni križ. Koncem prošle godine na inicijativu komunalnog redarstva Općine Medulin vlasnica je smještena na psihijatriju, a psi su zbrinuti u službenom gradskom skloništu koje je pod ingerencijom Veterinarske stanice. No, nakon svega pet dana puštena je iz bolnice, a psi su joj vraćeni bez naplate, iako se inače mora platiti određeni iznos. Prvo bi trebalo zbrinuti nju, pa onda životinje, kaže Čubrilo te dodaje da sve kreće od liječnika opće medicine, ali bi, dodaje, puno trebao učiniti i Centar za socijalnu skrb.

Vlasnica pasa, koju smo i obišli na parceli u Pješčanoj Uvali, kaže da živi "u konc-logoru" s brojnim psima "radi sigurnosti", a ovdje su je, kaže, "smjestili roditelji koji njome trguju i žele je prikazati umobolnom". Parcela je, kako doznajemo, u vlasništvu slovenskog državljanina. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter