Živi se gore nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo polovica kucanstava u Hrvatskoj svoju financijsku situaciju smatra gorom nego prije godinu dana, a više od trecine ocekuje da ce im se financijsko stanje u sljedecih godinu dana pogoršati, pokazuju rezultati cetvrtog ovogodišnjeg vala istraživanja agencije GfK Hrvatska pod nazivom GfK barometar.

Oko sedam posto kucanstava navodi da imaju nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana, dok ih 44 posto smatra da su ostali na istom. No, za 47 posto kucanstava njihovo sadašnje financijsko stanje je lošije nego prije godinu dana.

Oko 15 posto nada se da ce im financijska situacija u sljedecih godinu dana biti barem malo bolja, 45 posto ih procjenjuje da ce ostati približno ista, a 35 posto ocekuje da ce im biti još lošije.

Sadašnje lošije stanje financija u odnosu na prošlu godinu najviše isticu anketirana kucanstva u Lici, Kordunu i Banovini (52 posto) te Slavoniji (55 posto ispitanika).

Lošije financijsko stanje u sljedecih godinu dana takoder su najviše istaknuli ispitanici u Lici, Kordunu i Banovini (49 posto), a najmanje u Istri s Primorjem i Gorskim kotarom (30 posto).

Po podacima istraživanja, provedenog ovoga mjeseca osobnom anketom u kucanstvima na reprezentativnom uzorku od 1.000 gradana starijih od 15 godine, 43 posto ispitanika kaže da jedva sastavlja kraj s krajem.

Najviše kucanstava koja navode da jedva spajaju kraj s krajem je u Slavoniji (60 posto), a najmanje u Zagrebu (34 posto). Istodobno, u Zagrebu je najviše kucanstava, njih 22 posto, koja smatraju da ce morati posegnuti za uštedenim novcem da bi podmirili troškove.

Istraživanje pokazuje da 9 posto kucanstava u Hrvatskoj koristi dosadašnju štednju, a 8 posto ih se mora zaduživati. Štedi pak oko 36 posto kucanstava pri cemu njih tek 4 posto znatno štedi, a samo malo štedi 32 posto.


Podijeli: Facebook Twiter