Živi ritam slovenskih jazzista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska jazz scena u posljednje se vrijeme može pohvaliti lepezom mladih uspješnih glazbenika koji talent i znanje steceno na inozemnim akademijama vješto ispreplicu u zajednickim studijskim radovima i live nastupima.

U to se još jednom mogla uvjeriti i publika okupljena u srijedu u lapidariju Zavicajnog muzeja Poreštine koji su zaposjeli zvuci kvalitetnog i profinjenog jazza u izvedbi pijanista Erika Marencea i njegova prateceg sastava: saksofonista Blaža Trceka, basista Nikole Matošica i bubnjara Gašpera Bertoncelja.

Sat i pol nastupa glazbenici su ispunili najvecim dijelom autorskim materijalima, cistim, izbrušenim jazzom živog ritma u kojima je došla do izražaja dobra uvježbanost i kratke, ali dojmljive improvizacije oplemenjene osebujnim zvukom Trcekova tenor i bariton saksofona.

Medu brzim ritmovima valja istaknuti i dvije vrlo dobre i pomalo sanjive balade: Marenceovu "Daydream" i Trcekove "Afterhours". Iako je za pravu jazzersku atmosferu u nastup trebalo unijeti malo više opuštenosti i ležernosti, publika je glazbenike ispratila uz brojne aplauze i poziv na bis.

Erik Marence jedan je od najpoznatijih slovenskih pijanista mlade generacije. Cesto nastupa s mnogim pjevacima i instrumentalistima diljem Europe, poput Benjamina Hermana, Dik de Gafa, Marcela Reisa i drugih, s kojima je ostvario niz koncertnih veceri u nizozemskim klubovima. Završio je Visoku školu za glazbu i ples u Rotterdamu, a, osim svirkom, jednako se uspješno bavi i skladanjem.


Podijeli: Facebook Twiter